I. Zempléni Ökotúra Futam

Egy-két generációval ezelőtt még természetes volt, hogy a tavasz beköszöntével a városlakók igyekeztek a természetbe. Napjainkban ez már nem annyira jellemző. Még szerencse, hogy akadnak lelkes emberek, akik izgalmas programokkal igyekeznek kicsalogatni felnőtteket és gyerekeket a négy fal közül.

20100430-zempleniokotura2Az Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület, röviden AZÉRTKE (www.azertke.hu) 2000 decemberében alakult. Alapító tagjai természetszerető, természetben dolgozó emberek. Jelenleg 25 fős a tagságuk, ebből igazán 5-6 aktív. Tagjaik között van pedagógus, biológus, természetvédelmi őr, vadgazdálkodási szakember, informatikus, nyugdíjas. Tevékenységeik között az alábbiak szerepelnek:
– ismeretterjesztő előadások tartása, ismeretterjesztő kiadványok megjelentetése
– ismeretterjesztő táblák készítése, kihelyezése turisták által látogatott helyeken
– gyakorlati denevérvédelem, nyári és téli denevér szálláshelyek monitoringja
– gyakorlati madárvédelem, madárodú-telepek kialakítása, működtetése
– az István-kúti Nyírjes fokozottan védett területe élőhely-rekonstrukciója
– természetismereti továbbképzések felnőtteknek, pedagógusoknak
– zempléni civil szervezetek számára internetes gyűjtőoldal működtetése
– zempléni látványtár készítése internetes oldalon
– támogatói a Zempléni Nemzeti Park ügyének.

Minek nevezzelek?

Az I. Zemplén Ökotúra Futamot Sátoraljaújhely felett, a Sátor-hegyen tartották 2010. április 17-én. Az internetes oldalakon zajló reklámozás célja főleg az volt, hogy ne csak a kemény teljesítménytúrákról halljanak az emberek, ahol a táv megtétele a lényeg. Bár ez az esemény is egyfajta teljesítménytúrának volt felfogható, itt mégis az volt a fő, hogy minél lassabban, a természetre odafigyelve tegyék meg az utat a résztvevők.

A feladat szervezői által megadott útvonalat bejárva, megadott lista alapján minél több faj (növény, gomba, állat) megtalálása volt a cél, s ennek igazolása digitális felvétel készítésével. Az azonosításhoz a résztvevők minden eszközt felhasználhattak. A helyszínről minden csapat részére biztosítottak térképet/fénymásolatot.

Nehézkesen indult a dolog, az esős, hideg tavasz sem serkentette az emberek jelentkezési kedvét. A verseny előtt három nappal még csak két regisztrált csapat volt. Végül mégis nyolc csapat indult, felnőtt kategóriában kettő, családi kategóriában három, diák kategóriában szintén három csapat – lelkes pedagógusok biztatták fel tanítványaikat, és vettek részt velük együtt a megmérettetésen. Összesen 33-an versenyeztek. A nyolc csapat összesen kb. 700-800 fotót készített. Az értékelők a leadott listák és a digitális képek egyeztetése alapján pontozták a csapatokat. Az értékelést az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei és az egyesület biológusai végezték.

Mindenki győzött

A csapatok létszáma lehetővé tette, hogy végül mindenki nyertesként fejezze be a napot. Persze nem csak a „dobogóra kerülésről” volt szó, mi, résztvevők tudásban is sokat nyertünk, bővült a fajismeretünk is, megtapasztaltuk a különböző határozókönyvek előnyeit és hátrányait, új ismeretségek, barátságok is születtek a terepen. Nem ellenfeleket, sokkal inkább sorstársakat láttunk egymásban, s nem volt ritka, hogy közös erővel próbáltuk megfejteni egy-egy növény vagy állat „kilétét”. Az időjárás is kedvezett nekünk. A reggeli hideg és a szél kora délelőttre már megenyhült, így remek kirándulóidőben bóklászhattunk a hegyen.

Gyűjtőmunkánkkal az AZÉRTKE egyesület tevékenységéhez is hozzájárultunk. Az általunk leadott listák, ha nem is teljes, mégis részletes áttekintést adnak a hegy élővilágáról. A legtöbb fajt helyesen meghatározó csapatnál a fajszám 70 volt. Az egyesület tervezi egy fajlista összeállítását a rendezvény napjáról.

Az esemény szervezésében a Zemplén Ökotúra Kft. is részt vett. A Kft 16 tulajdonossal, egyesületi emberekben némi átfedéssel már több mint egy éve működik. Céljuk az, hogy a turisták szervezett formában, tudatosabban ismerkedjenek a természettel, Zemplénnel, tartalmasabban töltsék el az idejüket, s vezetővel járva az erdőt, olyan dolgokat is meglássanak, amit egyedül sétálva talán észre sem vennének.

Ennek a gondolatnak a jegyében zajlott az I. Zempléni Ökotúra Futam is, amelynek remélhetőleg lesz folytatása is.

Harrach Orsolya