Hétvége egy tisztább, zöldebb fővárosért

Tudta, hogy Budapesten félévente több, mint 1000 köbméter szemét gyűlik össze az utcákon és köztereken? „A város mindenkié, így a köztisztaság felelőssége is kollektív.” – ez a Nagy Várostakarítás mottója, mely a hétvégén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a fővárosban. A központi téma idén a szelektív gyűjtés és az öko-design lesz, idén is színes programokkal, látványosságokkal.

Nagyszabású várostakarítás indul a hétvégén 2010 május 8-án és 9-én. Szombaton több nagy társulás a városlakókkal együtt szemétgyűjtésbe és szelektív gyűjtési kampányba kezd, vasárnap pedig az Iparművészeti Múzeum várja látogatóit egy újabb öko-designnal kapcsolatos rendezvényére.

20100506_Varostakaritas_ikonTisztább város – tisztább tudat

Az Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) Zrt. 2009 tavaszán indította el a Nagy Várostakarítás című programját, hogy a tisztább, egészségesebb környezet megteremtéséhez és fenntartásához alapvetően fontos környezettudatos magatartást a társadalom szélesebb köreiben kialakítsa és fejlessze. A nagyszabású kampány célja a köztisztaság és a városkép javítása az emberek felvilágosításán, motiválásán keresztül. A rendezvény mottója: „A város mindenkié, így a köztisztaság felelőssége is kollektív.” Az FKF elve: Európa közepén, egy egyre tudatosabban élő európai kultúrában, minden polgár számára fontos kell, legyen a tiszta, élhető, szép környezet. A minden évben kétszer megrendezésre kerülő Nagy Várostakarítás a tömegeket kívánja ösztönözni egy a nem- szemetelésen, a szelektív hulladékgyűjtésen és a környezettudatosságon alapuló életvitelre, mely a 21. században az egész társadalomtól elvárható és szükséges magatartás egy európai színvonalú, tiszta és igényes világváros megteremtéséhez.

20100506_varostakariitas_fkf2Nagy Várostakarítás tavasszal és ősszel

Az FKF 2009 tavaszán egy gerilla-marketing kampánnyal vezette fel a Nagy Várostakarítás koncepcióját. A gerilla kampány a Budapest Fantom alakra épült, aki megelégelve a budapesti köztisztasági problémákat és a lakosság érdektelenségét, magánakciókba kezdve megtisztít néhány súlyosan szennyezett területet, összefújt házfalat az éj leple alatt. 2009. április 25-én, szombaton rendezték meg az első Nagy Várostakarítás Napot, ahol több ezer ember állt a Budapest Fantom mögé, hogy saját kerületében az elhagyott, elszórt szemetet összegyűjtse és ez által tisztábbá, szebbé varázsolja lakóhelyét.

A város több kerületében tavasszal mintegy 700, ősszel már több mint 1000 köbméter szemetet szedtek össze a fővárosiak. Ez is igazolja, hogy igenis sokan vették a fáradtságot és példát mutattak mindannyiunknak. A kerületek között egyúttal izgalmas verseny is folyt, ahol a legtöbb szemetet összegyűjtő kerületet Vándorkupával díjazták. A tavaszi nyertes, a XIX. kerület, Kispest 95 m3 szemetet gyűjtött össze. Az őszi versenyt 18 résztvevő kerület közül a XVI. terület nyerte 180 m3 szemét begyűjtésével. Bár számokban mérve ők lettek a befutók, ennek az eseménynek minden résztvevő abszolút nyertese, mindannyian megérdemlik, hogy győztesként ünnepeljük őket, és elismerjük erőfeszítéseiket. A kerületekben iskolák, óvodák és helyi lakosok beszervezésével szépítették meg  és tették tisztábbá Budapestet a helyi önkormányzatok.

Az FKF Nyílt napján tavasszal és ősszel is a sok színes program mellett a környezetvédelem iránt elkötelezett sztárokkal kiegészített csapatok indultak el a Várostakarítás különleges versenyében, ahol tavaszal a szelektív hulladékgyűjtő szigetek megtisztítása volt a feladat. A verseny győzteseinek Aranyéremmel és Emléklappal köszönte meg az FKF Zrt., hogy részvételükkel példát mutattak. Ősszel már a közműcégek, környezetvédelmet kiemelten kezelő cégek és a Bicskei Gyermekotthon lakói is az ügy mellé álltak és csatlakoztak a programhoz és városunk egyik kiemelt forgalmú és mégis elhanyagolt terét, a Moszkva teret takarították ki, szépítették meg. A Millenáris Parkban megtartott Nyílt Napon, színes programok várták szórakoztatott a látogatókat, a nap végét egy közös bográcsozás zárta.

20100506_keep_it_cleanVárostakarítás 2010-ben is

2010. május 8-án, szombaton az National Geographic magazin által szervezett Szelektív naphoz csatlakozik a tavaszi rendezvény, a központi téma a szelektív hulladékgyűjtés lesz. Idén az ’56-osok terén vonulnak fel a társaságok, hogy tisztábbá, rendezettebbé tegyék a Városligetet. A rendezvényen idén is több nagy cég képviselteti magát. Az akció 10 órától indul.

A főváros lakói ezen kívül több helyszínen vehetnek részt a közterek tisztításában. A Józsefvárosban például két tér megtisztítására hívja az Önkormányzat a helyi civil szervezetekkel együtt az itt élőket: a Nap tér és környékének takarítása 9.00 kor kezdődik, a lebonyolításban a Nap Klub munkatársai segítenek. A Mátyás tér takarítása 10.00-kor kezdődik, a téren kívüli járdaszakaszokra és a téren álló szelektív gyűjtőre is kiterjed, a lebonyolításban a ZöFi segít. Országosan a Polgárőr Szövetség szervezi az akciókat, melyekről a társulás média-tagjai beszámolnak. Az akció fő célja illegális hulladékkupacok, lerakók megszűntetése.

A Városligetben lesz látható egy Pillekő-szobrokból álló kiállítás. Egy átlagos, négytagú családban egy hónap alatt kb 100-120 PET-palack gyűlik össze, a kiállítás bemutatja, mit lehet készíteni ilyen mennyiségű palackból, és hogyan. Mindenki, aki újrahasznosítható papírt, fémet, műanyagot, üveget hoz, ajándékot kap. Szelektív hulladékgyűjtő és takarító járművek érkeznek a kicsik örömére: a járművekre fel lehet mászni, be lehet ülni. Izgalmas újrahasznosítási technikákat mutatnak be a kézműves foglalkozásokon. Jelen lesz a Csodák Palotája, Az Alma zenekar, Roy és Ádám, Rúzsa Magdi, és lesz lézershow.

A rendezvény ez alkalommal már a Tiszta Magyarországért Társulás égisze alatt kerül megrendezésre. A kezdeményezésben gazdasági, kormányzati és civil szervezetek álltak egymás mellé, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem és a rendezett, tiszta környezet jelentőségére. A társulás jogi személyiséggel nem bír, csupán egy közös ügy mellett elkötelezett szervezetek, társaságok egymásra találása.

Vasárnapi Kreatív Piknik az Iparművészeti Múzeumban

Vasárnap újabb kézműves foglalkozásokkal és egyéb „zöld” érdekességekkel várják ingyenesen a látogatókat az Iparművészeti Múzeumban a Kreatív Piknik szervezői, a Zöld Fiatalok Egyesület és az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. Lesz Madárbarát Kert és odúbörze, zöldjavak és a komposztálás, megújuló energiás házi praktikák, vegetáriánus receptcsere és ételkostoló, ÖKO-Design leckék kezdőknek és ismét fellép a gyerekek örömére az Alma Zenekar.

(Forrás: National Geographic magazin: Szelektív Nap, ÖKO-Pack Nonprofit Kft: Kreatív Piknik, A Zöfi és az FKF: Nagy Várostakarítás koncepció és a Tiszta Magyarországért Társulás sajtó anyagai)