Bio-e a bio?

Egészsége védelmében egyre több ember keresi a biolélmiszereket a boltokban és a piacokon. Sajnos, mint általában mindennel, úgy a biotermékekkel is rengeteg a visszaélés. Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy amit megveszünk, valóban biotermék?

20100526-biotermekekbizhatukbennuk2Azt, hogy egy terméket valóban szigorú szabályok betartása mellett állították elő, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzi. Ha a termelő fel tudja mutatni az eredetről szóló, a Biokontroll által kiállított, hologrammal védett igazolást, és a késztermék címkéjén megtalálható a HU-Öko-01 jelölés, biztosak lehetünk abban, hogy valóban bioterméket vásároltunk. A nonprofit társaság vezetője, Dr. Roszik Péter elmondta, hogy az ellenőrző vizsgálatokat szigorú uniós normák szabják meg, amelyek elsősorban azért olyan fontosak, mert erősítik a lakosság bizalmát a biotermékek iránt.

Hogy ellenőrzik?

A biotermékek ellenőrzése eddig csak laboratóriumi vizsgálatok segítségével történt, ami igen költséges. A Biokontroll Kft. új ötlettel állt elő: három, úgynevezett mobillaboratóriumot állít üzembe, melyek évente és országszerte legalább 500 ellenőrzést végeznek a mintegy 1500-1900 hazai ökológiai gazdaságban. Nagyon fontos, hogy a mobil megoldás nem helyettesíti, hanem kiegészíti az átfogó, eddig megszokott laboratóriumi vizsgálatokat.

Miért jó a mozgólabor?

A mozgólaborok egyfajta előzetes szűrőként szolgálnak. A cél az, hogy segítségükkel a hagyományosnál sokkal olcsóbban tárják fel az esetleges visszaéléseket és hibákat. Az autóba telepített mobillaborokban helyszíni gyorstesztek végezhetőek, amelyekkel meg tudják mérni a nitráttartalmat,és kiszűrik a gombatoxinokat és más szennyezettségeket. A mozgólaborok jól felszereltek: mikroszkópok, a talajminták vételéhez szükséges fúrók, toxindetektáló, helymeghatározó, speciális mérőeszközök és infravörös gabonavizsgáló műszerek állnak rendelkezésre.

A mobillaborok segítségével számos hiba és visszaélés már a helyszínen kiszűrhető illetve kizárható, és nem kell a mintát feleslegesen továbbszállítani a jóval költségesebb laboratóriumba.

Leginkább azok a termelők kerülnek a mozgó laborok célkeresztjébe, akikkel volt már gond, például bejelentés érkezett az árujukról vagy gyanús a tevékenységi körük. Abban az esetben, ha a vizsgálat során szabálytalanságra derül fény, a hibás termékkörtől vagy akár az egész gazdaságtól megvonhatják a bio-tanúsítványt.

T.B.