A változás dicsérete 2.

A világnak valóban rengeteget kell változnia ahhoz, hogy örömre, szeretetre épülő életet élhessünk benne? A feladat első ránézésre akkorának tűnhet, hogy azt gondolhatjuk: nem is érdemes nekikezdeni. Pedig kis lépésekkel is nagy eredményeket érhetünk el, főleg, ha ezt többen tesszük!

Változtassunk a korlátozóvá vált hiedelmeken, szokásokon!

Az élet bármely területén tornyosulhatnak előttünk olyan akadályok, megingathatatlannak hitt társadalmi törvények, szokások, amelyeket valamennyien öntudatlanul követünk, anélkül, hogy valaha is megkérdőjeleztük volna érvényességüket, de hasonlóan működnek ismerőseink, barátaink, családunk meggyőződései, vagy a saját hiedelmeink és félelmeink.

Mára több téren is eljött az a pont, amikor ezek a korábban biztonságot adó és a fejlődést biztosító struktúrák már korlátozóvá váltak az egyén és a bolygó élete, fejlődése, egészsége szempontjából egyaránt. Gondoljunk csak példaként az ökológiai válság pénzügyi összetevőire – mindannyian tudjuk, hogy az egyre nagyobb profittal számoló gazdasági növekedési ütem erőltetése sodorta a bolygót az ökológiai (és társadalmi, gazdasági) katasztrófa szélére.

Mi vagyunk azok, akik a jövőt teremtjük – éppen most!

Új utakon járni mindig nehezebb, mint a már sokak által kitaposott ösvényen haladni, elfogadva mindazt a tudást, módszereket és hitrendszereket, amelyeket az előttünk járó generációk felhalmoztak a világról, az életről, az emberről. Mivel a jelen állapot nem tartható már fent sokáig maradandó károsodás nélkül, az új utak mielőbbi feltérképezése szó szerint létszükségletté, az emberiség közös érdekévé vált. Napjaink legtöbb égető kérdését nem lehet a régi paradigma keretein belül a régi módszerekkel megoldani, viszont a nagyszabású társadalmi-gazdasági változások idejét éljük, ahol elegendő tér nyílik az innovatív megoldások számára.

A kulturális kreatív alternatíva egy olyan harmadik irány, mely nem azonos se a jobbal, se a ballal, se a modern, se a tradicionális felfogással, célja mindenből a legjobb megoldásokat megtartva egészen új struktúrákat megalkotni emberséges módon, mindannyiunk legfőbb javát és a bolygó megóvását szem előtt tartva.

Mindezt pedig úgy kezdhetjük el a saját életünkben, ha átgondoljuk értékeinket és megosztjuk egymással a számunkra bevált megoldásokat, hiszen egymástól tanulunk. Merjünk élni a formabontó gondolkodás képességével, mert a jövő rajtunk múlik, mindannyiunkon!

Kulturális kreatív értékrend

A kulturális kreatív alternatíva közösségi, a fenntartható fejlődésre épülő, környezettudatos, emberléptékű megoldásokban gondolkozik, ötvözve a maradandónak bizonyuló modern értékeket a XXI. században működőképes hagyományokkal. A jövő egy lehetséges megoldását a közösségi alapokon szerveződő gazdasági és társadalmi struktúrák, önkéntes társulások és új szociális formák jelenthetik, amelyek egy egész, egészséges élő szervezetet alkotnak, és amely fenntartható közösséget hoz létre a bolygóval is.

A kulturális kreatív értékrend fő pillérei:

  • nők, gyermekek, hátrányos helyzetűek, más nemzetiségű, vallású és szexuális beállítottságú csoportok a többséghez viszonyított azonos szintű jóléte, megfelelő párbeszéd és toleranciára épülő kapcsolat a különböző csoportok, illetve a többség-kisebbség között
  • szeretetteljes kapcsolatok a mindennapi életben
  • a Föld bolygó megóvása, pusztításának megállítása
  • a nukleáris és vegyi fegyverkezés veszélyeinek elhárítása
  • belső élmények (spirituális és pszichológiai) keresése a fogyasztásorientáltság ellenében
  • személyes felelősségvállalás mindezekért

Minden nap egy kicsit

Ha változásra vágyunk a saját életünkben, ajánlatos a „fontolva haladás” elvét követni! Kis lépésekben haladni sokkal könnyebb, bármilyen életet is éljünk, és a sok kicsi sokra megy alapon lassan ugyan, de következetesen haladhatunk a vágyott élet felé.

Ha minden héten csak egy apró dolgot teszünk másképp, ezek összeadódva komoly eredményt jelentenek majd néhány hónap múlva, legyen szó a szelektív hulladékgyűjtés, a heti mozgásprogram elkezdéséről, egy-egy rossz szokásunk elhagyásáról vagy egy jó tulajdonság felvételéről. Köztudott, hogy egy-egy új szokás meghonosításához mintegy harminc napra van szükségünk, ami egyáltalán nem sok! Számos olyan dolgot megtehetünk, ami nem elsősorban pénz és energia, hanem egyszerűen odafigyelés kérdése. Például szétválogatni a szemetet nem kerül pénzbe, néhány perccel több időt igényel csupán, ám a Föld számára óriási hasznot hajtunk, ha nem a mérgező alumínium és műanyagpalack nem a kukába kerül, vagy a papírgyűjtéssel hozzájárulunk az erdők megóvásához. És ez csak egy példa a sok közül.

Néhány értékes magyar kezdeményezés

Mi, magyarok, akár hisszük, akár nem, büszkélkedhetünk már néhány olyan kezdeményezéssel, ami beleillik a kulturális kreatívok törekvéseibe, azaz egy adott problémára alternatív – többnyire költségkímélő, egészségesebb, ökológiai szemléletű, közösségi – megoldást kínál.

Például a napokban alakult meg az első magyar közösségi bank, amely tevékenységét a fenntartható fejlődés és az üzleti etika elveire, valamint az azokhoz kapcsolódó lokális szempontokra alapozza és a pénzek felhasználása tekintetében teljes átláthatóságot hirdet.

Néhány éve működik hazánkban a szociális bolthálózat, amelynek révén a vásárlók közvetlenül a magyar termelőktől szerezhetik be az alapvető élelmiszereket: zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket és húsféléket a multik árainál húsz-negyven százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni. A szállítás jelentős csökkenése nemcsak az olcsóbb árhoz, és a magyar termelő fennmaradásához, hanem a környezet védelméhez is hozzájárul.

Ne feledkezzünk meg a civil szervezetek széles körű tevékenységéről sem: az ő működésük is lehetetlen lenne a közösség támogató ereje nélkül. A Messzelátó Egyesület például ingyenes kurzusokat szervez környezetvédelem és életmód témákban, megtanulhatunk tőlük házi sajtokat, természetes kozmetikumokat, környezetbarát takarítószereket készíteni, bútort felújítani vagy városban kertészkedni. A Humusz régóta támogatja a különböző lakossági zöld kezdeményezéseket: versenyekkel, szemléletformáló kiadványokkal, oktatásokkal, hulladékcsökkentési tanácsadással stb. Az alábbi linken interjúk olvashatók azokkal az emberekkel, akik a környezet megóvását és az egészséges életmódot sikeresen a mindennapjaik részévé tették.

A sort szerencsére még sokáig lehetne folytatni. Ezért arra bátorítjuk kedves olvasóinkat, hogy szóljanak hozzá a témához és tegyék közkinccsé az Önök által ismert hasonló kezdeményezéseket, vagy azokat a változtatásokat, amelyeket Önök valósítottak meg a saját életükben.

A cikk megírásában a PilisPrint Kiadó Kulturális Kreatívok c. könyve nyújtott segítséget.

Kolontár Elvira