Humoros weboldal az allergiáról

Augusztus elsejétől kattinthatunk rá arra a honlapra, amelynek célja, hogy interaktív felvilágosítással segítse a tájékozódást az egyre inkább népbetegségnek számító allergiáról, illetve a vele kapcsolatos gyógymódokról.

 Nem köthető biztosan egy génhez sem az allergia

20100731_allergia-oldalMagyarországon napjainkban minden negyedik honfitársunk szenved az allergiától, és minden esély megvan arra, hogy 2025-ben már minden második lakos e kór áldozata lesz. Ugyanakkor a jelenlegi mintegy 2,5 millió hazai betegből, csak 300 ezret kezelnek. Aki érzékeny a pollenekre, parlagfűre, penészre stb. bizonyára sokat tudna beszélni az életminőségre hátrányos panaszokról. Bedugul az orr, éjjel nehézségekbe ütközik az alvás, viszket a szem – íme néhány tünet napjaink egyik leggyakoribb kórképéből. Sovány vigasz, hogy már a régi rómaiak számára sem volt ismeretlen ez a baj, jóllehet maga az allergia szó alig százéves: először 1906-ban bukkant föl az orvosi szakirodalomban. Egyetlen parlagfűpollen is megduzzaszthatja az orr nyálkahártyáját, s bár az orvostudomány évtizedek óta mindent elkövet az allergia okainak feltérképezésére, csupán annyit sikerült kideríteni, hogy nem létezik olyan gén az emberi szervezetben, amelyik felelőssé tehető a kórképért. Ma már azt is tudjuk, hogy a dízel-korom felerősíti a pollenszemcsék kártékony hatását, az ételszínezékek, a dohányfüst se „tesznek jót” nekünk, s hogy a többi között az antihisztaminok új generációjától várhatjuk a megoldást.

Hasznos információ humorral vegyítve

20100731_orruregA hazai gyógyszergyártó cégek egyik meghatározó szereplője, a Boehringer Ingelheim most átfogó kampányba kezd e népbetegség alapos megismerése, megismertetése végett. Meghökkentő, hogy az allergia áldozatai egyre fiatalabbak. A tünetek már sokszor kisgyermekkorban, vagy húszéves kor alatt jelentkeznek. A fiatalabbaknál alacsonyabb az egészségtudatosság foka, ezért a betegek ritkábban fordulnak szakemberhez. Ez a hanyagság azonban a későbbiekben szövődményekhez, gyakran például asztmához vezethet. Az allergiás náthában szenvedők felvilágosítása végett a cég olyan ismeretterjesztő stratégiát dolgozott ki, amely figyelembe veszi a fiatal korosztály médiahasználati szokásait. Augusztus 1-jétől, a parlagfűidény kezdetétől kattinthatunk rá az allergiáról szóló honlapra.

A szerkesztők a mindennapok civil szereplőit és népszerű hírességeket kértek fel arra, hogy a kamera előtt olvassanak fel részleteket Rostand: Cyrano de Bergerac című drámájának orr-monológjából. Olyan kisfilmeket sikerült alkotni, amelyekben a humor, a váratlan fordulatok, nagy hatást gyakorolnak a nézőre. A honlap lehetőséget ad arra is, hogy a téma iránt érdeklődők szavazzanak a legjobb orr-monológra, elküldhessék saját alkotásaikat, hozzáférjenek az allergiás nátháról szóló cikkekhez, tájékozódhassanak a gyógymódokról. Az oldal látogatói informálódhatnak az allergénkerüléssel kapcsolatos hitekről, tévhitekről, az allergia osztályozásáról és diagnózisáról, az allergia lépcsőzetes kezeléséről. Az allergiás náthával kapcsolatos kifejezések magyarázatát kislexikonban kereshetik meg, tudástesztet tölthetnek ki, olyan információkat is megtalálnak, mint a pollennaptár, és az interaktivitást biztosítva feltehetik kérdéseiket allergológus szakorvosnak is.

(Forrás: Infovilág)