Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Halálos „csodaszer”

Halált is okozhat az az étrend-kiegészítő, amelyet az ÁNTSZ – több uniós ország jelentésére, illetve hazai megbetegedésekre hivatkozva – betiltott. Az MMS cseppeket rák és leukémia elleni csodaszerként árulják az interneten.

Az MMS nevet (Miracle Mineral Supplement) az amerikai Jim Humble adta a szernek, aki véletlenül fedezte fel, hogy ez az anyag – szerinte – 24 óra alatt képes gyógyítani a maláriát és több más betegséget. A „csodaszer” tulajdonképpen egyszerű 28%-os nátrium-klorit, amit eredetileg az ivóvíz fertőtlenítésére engedélyeztek. Az MMS hatóanyagát hetven éve használják az egészségügyben a padló, műtőasztal stb. sterilizálására.

A nátrium-klorit belsőleg súlyosan mérgező, ennek ellenére több internetes oldalon azt írják, hogy kigyógyít a rákból és a leukémiából. A kereskedők szerint, ha a beteg megissza a szert, akkor az majd megöli a kórokozókat a szervezetben. Csakhogy a folyadék a kórokozókkal együtt az embert is megölheti. Európában már többen súlyosan megbetegedtek, ezért figyelmeztet az ÁNTSZ is.

Az MMS veszélyes!

A Miracle Mineral Solution, vagy más néven Miracle Mineral Supplement (MMS), Prime pH cseppek az interneten keresztül forgalmazott, többek között lúgosításra ajánlott termékek, melyeket súlyos betegségek kezelésére javasolnak, mint pl. HIV, tbc, malária, hepatitis és rák. Van olyan weboldal is, amely a terméket felnőtteken kívül gyermekek és csecsemők kezelésére is javasolja. Több hivatalos és nem hivatalos forrásból ismert, hogy már számos országban észlelték az MMS termék egészségre káros – néhány esetben életveszélyes – hatását, többek között Ausztráliában, Belgiumban, Kanadában, a Cseh Köztársaságban.

Az MMS a nátrium-klorit (NaClO2) 28%-os oldata. Általában egy úgynevezett „aktiváló” folyadékkal együtt forgalmazzák, amely citromsav. A használati utasítás szerint az MMS-t és a citromsav cseppeket 1:5 arányban kell vegyíteni, majd vízhez vagy gyümölcsléhez keverve meginni. A használati javaslat szerint 1-2 csepp MMS-sel kell kezdeni a kúrát, majd ezt folyamatosan napi 2-3-szor 15 csepp mennyiségre kell növelni. A termékismertetőben közlik, hogy a nátrium-klorit és citromsav együttesen klór-dioxidot (ClO2) alkot, ami a szer hatóanyaga. Ezek után tudományosan nem megalapozott felsorolás következik a klór-dioxid szervezetre gyakorolt „gyógyító” hatásáról. A NaClO2 és a ClO2 valóban antimikrobiális tulajdonságú, így víztisztításra és szilárd felületek fertőtlenítésére alkalmas. A savanyított NaClO2 az élelmiszeriparban spray vagy folyadék formájában használatos baromfi, húsáru, zöldségfélék, gyümölcsök és halfélék lemosó, fertőtlenítő kezelésére. Ezek a vegyszerek, az előírásoknak megfelelően, erre a célra biztonságosan használhatóak. Ezzel szemben e kémiai anyagok élelmiszerként, étrend-kiegészítőként vagy gyógyszerként való alkalmazása nincs szabályozva, sem engedélyezve. Következésképpen, nincs ezzel kapcsolatos előírás, javallat emberi használatra vagy fogyasztásra.

Meginná Ön a Hypót?

A klórdioxid rendkívül erős oxidálószer, a bélrendszerből gyorsan felszívódik, viszont a vérből lassan távozik el. A nátrium-klorit és citromsav reakciója során előbb klórossav, majd klór-dioxid, továbbá kloritok és klorátok is keletkeznek, melyek élettani hatásai összeadódhatnak. A vegyületek a szervezetben fokozott oxidatív stresszt idéznek elő, károsítják a sejteket, köztük az oxigén szállításában kiemelt szereppel rendelkező vörösvértesteket is.

A termék fogyasztása hasi görcsöt, hányást, súlyosabb esetben methemoglobinémiát, hemolízist és veseelégtelenséget okozhat. Ugyanakkor nincsenek tudományosan dokumentált adatok arra vonatkozóan, hogy bármely súlyos megbetegedés hatásos ellenszere lenne. A szer alkalmazása komoly egészségkárosodást okozhat, és az alapbetegség megfelelő orvosi kezelés hiányában tovább súlyosbodhat.

Felhívjuk a fogyasztók figyelmét – áll az ÁNTSZ állásfoglalásában –, hogy ne vásárolják meg és ne használják az MMS oldatot, mert az nem javítja egészségi állapotukat, hanem további kóros folyamatok beindulását okozhatja.

(Forrás: ÁNTSZ)