Kakukktojás-gyűjtemény Salgótarjánban

Még a madarászok is zavarba jöhetnek, ha több száz tojás közül kell a kakukktojást kiválasztaniuk. A laikusnak meg tátva marad a szája, amikor közlik vele, hogy az egymástól színben, méretben, mintázatban alaposan különböző darabok mindegyike kakukktojás.

20100512-kakukktojaskiallitas1A ravaszság kreativitásra kényszeríti a kakukkmadarat, s erről most egy kiállításon is megbizonyosodhatunk.

Kiállításon mutatják be Salgótarjánban, a Nógrádi Történeti Múzeumban a Karancs-Medves vidéke értékeit, illetve azokat az embereket, akik sokat tettek a természetvédelem érdekében. Látható lesz majd a több mint 600 darabos kakukktojás-gyűjtemény is.

A múzeum a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MMTE) közösen szervezi a május elejétől augusztus 21-ig látható tárlatot – mondta Drexler Szilárd, az MMTE programvezetője. Dornyay Bélától Varga Ferencig azokat az embereket mutatják be, akik sokat tettek a természetvédelemért, népszerűsítették a természetjárást.

Salgótarján természeti környezetére különösen büszkék az ott élők, a Karancs-Medves vidéke pedig számos természeti értéket rejt – ezek közül kiemelkedően kutatott a madárvilág élete. A térségben a faunisztikai felmérések igazán az 1960-as években kezdődtek meg. Ebben az időben kezdett behatóbban foglalkozni a kakukk életével és szokásaival Varga Ferenc: a kiállítást a 2006-ban elhunyt madarász emlékének ajánlják.

A Karancs-Medves madarait Nehézy László természetfotós felvételei segítségével ismerhetik meg a látogatók, és a természetvédők dokumentumait, fotóit, személyes tárgyait is kiállítják.

Látható lesz Varga Ferenc több mint 600 darabból álló kakukktojás-gyűjteménye is. Az amatőr természettudós engedéllyel, bemutatás céljára kezdte gyűjteni a kakukktojást. Gyűjteménye, amelyet a hatvanas, hetvenes években állított össze, igazi ritkaságnak számít. A nyolcvanas évek elején egy holland gyűjtő kétmillió forintot ajánlott a tojásokért. A gyűjtemény a kiállítás után a Pásztói Múzeum természettudományi gyűjteményébe kerül, egyelőre megőrzésre.

A kiállításhoz kapcsolódik május 7. és június 5. között a terepen zajló madarászakadémia is.

(Forrás: kultúra.hu, Nem mindig hasonlít a gazdáéhoz a kakukktojás)