Petíció egy fejlett, európai szintű védőoltási rendszerért

Az utóbbi években a védőoltások kapcsán újra és újra fellángoló viták, támogató és ellenérvek után aláírásokat gyűjtött több szervezet is azért, hogy tisztázódjon végre: kinek milyen jogai és kötelezettségei legyenek Magyarországon. Ha a petíció sikerhez vezet, oltási rendszerünk a német, brit vagy svájci oltási rendszerrel lenne egyenrangú.

Szülők és szakemberek fordulnak petícióval a magyar Parlamenthez a Magyar Köztársaság minden érintett állampolgára nevében: „Nyomatékosan kérjük a Tisztelt Országgyűlést, hogy a fejlett nyugati demokráciákban évtizedek alatt felhalmozott szakmai tapasztalatok alapján, a megfelelő jogszabályok újragondolásával és átalakításával korszerűsítse a Magyar Köztársaság védőoltási rendszerét – annak jogi, etikai és szakmai szabályozását –, igazítsa az Európai Unió, valamint a világ vezető demokratikus államainak szakmai gyakorlatához!”

Gyermekeink és a felnövekvő generáció egészségének védelme alapján az aláírásgyűjtők ezért nyomatékosan kérik:

  1. A H1N1 kapcsán az Európa Tanács által feltárt nemzetközi korrupciós botrány hazai felelőseinek megállapítását és felelősségre vonását.
  2. Az elmúlt időszakban átláthatatlan körülmények között aláírt oltóanyag beszerzések szakmai felülvizsgálatát, valamint az oltóanyag-gyártókkal közvetlenül vagy áttételesen üzleti, munkavállalói kapcsolatba került szakemberek és döntéshozók eltávolítását a védőoltásokkal kapcsolatos szakmai testületekből és szervezetekből.
  3. A szabad oltóanyagpiac bevezetését, a hatósági oltóanyag monopólium megszüntetését, hogy az orvosok és a szülők szabadon és térítésmentesen választhassanak az adott betegség ellen védő legkorszerűbb és leghatékonyabb oltóanyagok között.
  4. A magyar gyermek- és családorvosok egyenjogúvá tételét nyugati orvoskollégáikkal védőoltási kérdésekben. Tökéletesen azonos szakmai és döntési jogokat a szakma számára azért, hogy európai orvoshoz méltóan, szabadon mérlegelhessenek és dönthessenek védőoltási kérdésekben.
  5. A nemzetközi gyakorlat alapján a gyermekek számára leghatékonyabb és legbiztonságosabb egyéni oltási naptár rendszerének bevezetését, amelyet az általánosan ajánlott oltásokból a gyermekorvos és a szülő közösen alakít ki, a gyermek individuális körülményeinek, egészségügyi állapotának, genetikai, szociális hátterének és betegségekre való hajlamainak ismeretében.
  6. Az oltási rendszer biztonsága és hatékonysága érdekében egymástól független, egymás szakmai munkáját ellenőrizni képes szervezetek kialakítását és a jelenleg működő, önmagát ellenőrző, szakmai és személyi összefonódásoktól terhes, a korrupció melegágyát jelentő szervezeti rend megszüntetését.
  7. A járványügy és az oltásügy területén dolgozó szakemberekre vonatkozó etikai és összeférhetetlenségi jogszabályok kidolgozását és munkaszerződésekbe foglalását, valamint a legszigorúbb korrupciós jogszabályok alkalmazásának kiterjesztését a szakterületen dolgozó döntéshozókra.
  8. Nyílt, szakmailag és anyagilag független, társadalmi és parlamenti ellenőrzés alatt álló oltóanyag-biztonsági szervezet létrehozását.
  9. Valódi állami felelősségvállalást az oltási károsodások esetén. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelő szakmailag és anyagilag független, társadalmi és parlamenti ellenőrzés alatt álló kompenzációs szervezet létrehozását az oltási károsodások felismerésére és a törvény által előírt szakmai, anyagi kompenzációjára.
  10. Kérjük az oltási státusszal kapcsolatos hátrányos megkülönböztetések megszüntetését és az oltási státusznak a többi egészségügyi adathoz hasonló titkos és bizalmas kezelését.

Az érvek:

  • A fejlett védőoltási rendszerek célja – a nagyfokú járványügyi biztonság megteremtése mellett – a védőoltások biztonságos és körültekintő alkalmazása. Ez csak és kizárólag az említett országokban kialakított módon hozható létre.
  • A tudomány gyors fejlődése és a független tudományos kutatások mögött egyre erősebben tapasztalható gyógyszeripari üzleti érdekek megjelenése a fenti országokban már évtizedekkel ezelőtt megteremtette a tudomány és a gyógyszeripar között húzódó határvonal tiszta és éles elválasztásának igényét.
  • Ez a Magyarországon még alkalmazásban lévő, ám ma már korszerűtlennek tekinthető védőoltási rendszer alapelemeinek újragondolását és elvetését jelenti, valamint egy újonnan kialakuló védőoltási kultúra megteremtését, a járványügyért való össztársadalmi felelősségvállalás és az ehhez szükséges szakmai, társadalmi garanciák kialakítását.
  • E petíció aláírói szilárdan hiszik, hogy magyar állampolgárokként, saját és gyermekeink egészsége érdekében ugyanolyan jogunk van a védőoltási rendszer és a járványügy minőségi és biztonsági garanciáira, mint a Nyugat-Európában, Kanadában, Ausztráliában vagy Oroszországban élőknek!

Ezért felszólítjuk a Tisztelt Országgyűlést arra, hogy a fentebb leírt – a fejlett és demokratikus járványügyi rendszerek mindegyikében megtalálható szakmai alapelvek alapján – korszerűsítse a magyar védőoltási rendszert.

Bővebb információ található:
http://www.homeopata.hu/allasfoglalasok.php
http://mondjunknemet.ning.com/forum/topics/kialtvany-gyermekeink

Ön milyen oltási rendszer mellett van? Szavazzon a főoldalunkon!