Megszűnik az AFP vizsgálat

A kismamák számára fontos hír, hogy új terhesgondozási rendszer lép életbe, többek között megszűnik a Down-szindróma és más súlyos betegségek kiszűrésére kitalált, 16. héten végzett AFP vizsgálat. Júliustól változik a várandósok gondozása: az új jogszabály az eddig méltánytalanul háttérbe szorított védőnők szakértelmére alapoz, és kevesebb vérvétel lesz.

2014. július 1-től több változást tapasztalhatunk, de a várandósok számára az egyik legfontosabb információ, hogy megszűnik a 16. héten végzett AFP vizsgálat. Ez azért is örömteli, mert a többek között a Down-szindróma és egyéb súlyos megbetegedések kiszűrésére kitalált vizsgálat bizony egyáltalán nem volt megbízható, sok kismamára a frászt hozták, amikor visszarendelték újabb vérvételre. Pedig pusztán arról volt szó, hogy egyszerűen nem a 16. héten vettek a leendő édesanyától vért, így az eredmények sem lehettek megfelelőek.Júliustól nincs AFP vizsgálat

Másik fontos újdonság, hogy júliustól mindent a védőnővel kell egyeztetni. A terhesség megállapítása után (szakorvosnak erről igazolást kell adnia) a védőnőt fel kell keresni, aki kiállítja a várandós gondozási könyvet. A területileg illetékes védőnő mellett szakorvos, akár magánorvos, vagy szülésznő is gondozhatja a kismamát. Erre akkor van lehetősége az anyukának, ha nem magas kockázatú, vagyis normál lefolyású terhességre számíthat. Ha bármilyen bonyodalom nehezíti a kilenc hónapot, mondjuk valaki veszélyeztetett terhes, vagy terhességi cukorbeteg, akkor viszont csakis szakorvos gondozását kérheti.

A szakértők az új jogszabály fontos pontjának tartják azt is, hogy a kiskönyvbe ezentúl fel kell jegyezni azt, aki felelősséget vállal a kismama állapotáért.

A tervek szerint a várandósok könyvébe bele fogják fűzni a kötelező vizsgálatok beutalóit, hogy azt akár magánorvos, vagy a közfinanszírozott intézmény szakorvosa bármikor kiállíthassa. S hogy ezt megtették, attól kezdve a kórházak, egészségügyi intézmények kötelesek fogadni a kismamát, nem utasíthatják vissza.

A kismamákat érintő további változás még, hogy az AFP-n kívül további eggyel csökken a vérvételek száma. A vércukor terheléskor ugyanis már nem háromszor, csak kétszer böknek mostantól. Éhgyomorra, majd a cukor elfogyasztása után 120 perccel. A köztes, 60 perces vérvétel kiesik.