Cérnabeültetéses akupunktúra

A hagyományos kínai orvoslás alapelve szerint az egészség a testben – az energiapályákon (meridiánokon) keresztül – keringő életenergia (chi) zavartalan áramlásának köszönhető, míg a működésbeli elváltozások, a betegségek az energiaáramlásban kialakult zavar következményei. A tradicionális módszer továbbfejlesztése a cérnabeültetéses akupunktúra.

A kínai orvoslás alapvető eljárása az akupunktúra, amely az egyes szervekkel funkcionális kapcsolatban álló, meridiánokon elhelyezkedő akupunktúrás pontok stimulálásával állítja vissza az energiaáramlás egyensúlyát. (Energiát juttat az energiaszegény területekre, ill. elvezeti a felesleges energiákat.)

A doktornő könyveA hagyományos akupunktúrában e stimulációt tűvel, nyomással, ütögetéssel, masszázzsal vagy köpölyözéssel érik el, azonban egy vietnámi orvosnő felfedezése szerint – cérnabeültetéssel a hatás még tovább fokozható. Az eljárás során 3-4 hét alatt magától felszívódó, steril, 7-8 mm-es cérnát ültetnek be a meridiánpontokra, a pontok hosszan tartó ingerlése érdekében.

A cérnabeültetés a hagyományos akupunktúrához hasonlóan számos betegség gyógyítására alkalmazható az emésztőrendszeri, a légzőszervi, a szív- és érrendszeri, az idegrendszeri és mozgásszervi betegségeken át az allergiáig és az ízületi fájdalmakig, de sikerrel alkalmazzák meddőség, idegbénulás, szenvedélybetegségek esetében is, továbbá daganatos megbetegedések kiegészítő kezeléseként ajánlják.

A kezelés időtartama a betegség jellegéhez, illetve súlyosságához mérten változik: akut betegségeknél sokszor már 2-3 alkalom is elegendő a gyógyuláshoz, míg súlyosabb, krónikus betegségek esetében rendszerint 5-10 kezelésre van szükség.

A módszert dr. Le Thuy Oanh vietnámi belgyógyász, természetgyógyász, akupunktőr fejlesztette ki az 1970-es években, széleskörű alkalmazása pedig 1981-től indult el. A 80-as években Párizsban alkalmazták elsőként veleszületett siketnémaságban szenvedő gyerekek kezelésére, valamint bénaságot gyógyító centrumokban. Dr. Le Thuy Oanh számos vietnámi és európai orvost képezett ki a módszer alkalmazására, így az ma már világszerte elterjedtté vált.

A doktornő, aki 1990-ben az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet meghívására érkezett Magyarországra, Budapesten megalapította a Vietnámi Rehabilitációs Intézetet, ahol a betegek – egyéb természetgyógyászati eljárások mellett – cérnabeültetéses akupunktúrás kezeléseken vehetnek részt.

Maczkay Zsaklin