Szekérfesztivál az Andrássy úton

Budapest legszínesebb indiai karneválja, a Szekérfesztivál június 24-én, szombaton vonul az Andrássy úton át a Városligetig. A Szekérfesztivál egy ősi indiai tradíció továbbélése, az indiai Puri városából származik a hagyomány, amikor Krisna egy különleges formáját, Dzsagannáthot egy hatalmas szekéren, díszes felvonuláson végighúzzák az emberek a városon.

Az ünnepre a mai napig több millió hindu érkezik Orisza állam fővárosába. A tradíció pontosan 50 évvel ezelőtt egyfajta vándorünnepként honosodott meg nyugaton is, a Krisna-tudat mozgalmát megalapító Bhaktivedanta Swami Prabhupádának köszönhetően.

Ősi indiai tradíció

A Szekérfesztivál a Vörösmarty térről indul délelőtt 10 órakor, és kb. 13 órakor érkezik meg a Városligetbe. A szekér a Vörösmarty tér – Deák tér – Andrássy út – Hősök tere – Városliget útvonalon halad majd. A menethez bárki csatlakozhat, aki szeretne bepillantást nyerni ebbe az ősi rítusba, vagy szívesen belecsöppenne egy fantasztikus indiai forgatagba. A Szekérfesztivál a legvidámabb és legszínesebb indiai parádé Budapesten, ahol vallási és társadalmi hovatartozástól függetlenül mindenkit szeretettel várnak!

A résztvevők díszes menetben húzhatják az Univerzum Urának, Dzsagannáthnak a feldíszített szekerét. A menet előtt lovasok, táncosok, énekesek, zenészek, gólyalábasok haladnak. A Városligetben, zöld környezetben változatos fesztiválprogrammal várják a családokat, kisgyerekeket, fiatalokat és időseket egészen 21 óráig. A Jóga Világnapja kapcsán a színpadi műsorban is kiemelt figyelmet kapnak a jóga-programok, emellett indiai zenészek, hennafestés, táncok, színdarab, dobshow, gyermekprogramok, előadások, kérdezz-felelek, vegán ételkóstoló és fagylalt, valamint indiai bazár várja a vendégeket.

A Jóga Világnapja a fesztiválon

A Szekérfesztivál fókuszában idén a jóga lesz, hiszen ezen a hétvégén ünnepelik a Jóga Világnapját szerte a világon. A világnapot India miniszterelnöke, Narendra Modi javaslata alapján fogadta el az ENSZ közgyűlése 2014-ben. A 3. Jóga Világnapi rendezvény alkalmából az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége országos rendezvénysorozatot szervez Gangesz-Duna Fesztivál és Nemzetközi Jóganap címmel, amelynek során a tradicionális jógaiskolák indiai és hazai képviselői jógaprogramokkal, előadásokkal és workshopokon keresztül szeretnék megismertetni a jóga ősi hagyományát és pozitív mentális és élettani hatásait. A színes programsorozatnak idén a Szekérfesztivál is a részét képezi, hiszen a bhakti-jóga 5000 éves irányzatát képviseli. Az idei, 24. magyarországi Szekérfesztivál témája a Jóga és a Mantra, vagyis az összekapcsolódás művészete és technikái.

A lélek jelei

A Szekérfesztivál összetett és mély lelki tartalmú ünnep, ahol minden mozzanatnak, minden elemnek szimbolikus jelentősége van. Isten különleges formája, amelyet az élőlények iránti szeretet hat át, a szekér húzására szolgáló kötelek, amelyek a kapcsolatot jelképezik Isten és ember között, a kötelek húzása, ami a karmánk alól való felszabadulást szolgálja, a színek, az illatok, a táncok és a dallamok mind egy régi-régi történetet mesélnek el újra és újra. Miért? A pazar felvonulás az emlékezést szolgálja, az emlékezést arra a misztikus forrásra, ahonnan minden élőlény ered. Az ősi indiai-védikus bölcsesség szerint az ember csak akkor lehet boldog, ha feltárja, felkutatja, megismeri és kapcsolatba lép ezzel a forrással, közvetlenül az önvaló megismerésén, az önismereten túl.

Misztikusan hangzik? Pedig egyszerű. A boldogságot külső élményekben és ingerekben keressük, pedig valójában bennünk rejlik és könnyedén elérhető. A teljes lelki elégedettséghez olyan erőforrást kell találnunk, amely kiapadhatatlan, és ezzel csordultig megtölteni magunkat. Automatikusan lazulnak a hétköznapi, anyagi dolgoktól való függőségeink, a vágyak elviselhetővé válnak, az elménk stabilizálódik. Ezt szolgálja a mantrameditáció, amelyet a Védák javasolnak, és ezt szolgálja maga a jóga is, amelyet bár ma leginkább egy kellemes sportágként ismerünk, valójában az egyén és a Legfelsőbb összekapcsolódását szolgálja, a test legyőzésén keresztül.

A jóga egyszerre a test és az elme sportja. Rugalmassá és egészségessé teszi a testet, és kiegyensúlyozottá mentális működésünket, de legfontosabb sajátossága más mozgásformákkal szemben az, hogy lelkileg is feltölt. A jóga szó jelentése: összekapcsolódás. A jóga és a mantrameditáció segít önmagunk legyőzésében és az elégedettség elérésében. Hát nem csodálatos, hogy az életben minden a kapcsolódási képességünk kiteljesedésén múlik? Az atomok a világunkat felépítő stabil szerkezetű molekulákká kapcsolódnak össze, az egyének családdá és szociális-társadalmi hálóvá, a lelkek pedig egy békés, lelki közeggé kapcsolódnak.

Ha bekapcsolódna, lépjen közelebb! India békéje és színes forgataga egyetlen napra Budapesten is megelevenedik. A részvétel díjtalan, azonban érdemes lelki szolgálatot ajánlani, és legalább néhány percre csatlakozni az Úr szekerének húzásához, hiszen ez minden korábbi tettünk negatív visszahatásaitól megszabadít bennünket!

Bővebb információt ide kattintva talál.

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Kiemelt ajánlatunk

Illatok, krémek, altatódalok az óvodában

Illatok, krémek, altatódalok az óvodában

Lezárult az Egészséges gyermek projekt első része az Alsószerdahelyen működő óvodánkban. A VIRONAL segítségével épségben, egészségben játszottunk a gyerekekkel a hóban, csúszkáltunk a jégen, hokiütőkkel a kezünkben, etettük a madarakat, sétálgattunk az erdész bácsival a hóval borított természetben. Ezután a gyerekek illatos, nyugodt környezetben pihenhettek.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés