Több játéknál, remek agytorna a magyar Wordle

Óriási karriert futott be, főleg az angolul beszélő országokban a Wordle internetes szójáték. A nagy sikerre tekintettel megvette a kizárólagos jogot a New York Times. Szerencsére nem feltétlenül kell tudnunk angolul, hogy játszhassunk vele, mert egy ideje a Wordle kétféle magyar változata is elérhető. A játékban egy ötbetűs szót kell megfejteni.

Ha eltalálunk egy betűt, más színnel jelzi a program, ha az adott betű a helyén van, és mással, ha nem. Így aztán soronként juthatunk egyre közelebb a megoldáshoz. A lehetőségek korlátozottak, a találgatásra kevés lehetőség van. Szerencsére mindennap más feladvány, új agytorna vár az emberre. Ha belejön a játékba, akkor viszonylag hamar kitalálja a szót. Persze az is előfordul, hogy képtelen rájönni…

Az agytorna magyar változatai

Egy biztos: a Wordle magyar változata – mind a Szózat, mind a Szó reggelt! szójáték – alaposan megdolgoztatja, frissen tartja az agyunkat, próbára teszi a kombinációs képességünket, a logikánkat egyaránt, és ez az én koromban, 70 év felett az agytorna bizony igencsak hasznos.

Szó reggelt!

A képernyőképeken látható, hogyan néz ki egy adott nap feladványa, és miként juthat el az ember a megoldáshoz. A Szózat és a Szó reggelt! egyaránt „megjegyzi”, hogy hány játékban vett részt az ember, és milyen eredményt ért el, illetve lehetőséget ad az aktuális teljesítmény megosztására a közösségi felületeken. Mivel egyik sem profitorientált vállalkozás, játék közben nem hoz fel hirdetéseket, és ezért a cikkért egy vasat sem fizetnek nekem, bátran vállalkozom a játékok, egyben az agytorna népszerűsítésére. Egyébként igazán megérdemlik.

Szózat

Mi a különbség a Wordle két magyar változata között? Míg a Szó reggelt! csupán 6 kísérletet engedélyez a megfejtéshez, addig a Szózat 8 szóig enged találgatni, így az előbbi nehezebbnek tűnik, és az eddigi játékaim során ez többnyire így is volt. Másfelől viszont az is igaz, hogy a Szózat a kettős betűket is egynek tekinti, ily módon számos 6 betűs, egyben nehéz szó is belefér a feladványaiba.

Számokkal is működik az agytorna

Lelkes programozók különben megalkották a Wordle „kistestvérét”, amelyik betűk helyett számokkal működik, ennek neve Nerdle. Itt mindennap más egyenletet kell megfejteni, és az összeadás, kivonás, szorzás és osztás szimbóluma egyaránt szerepelhet bennük, no meg természetesen az egyenlőségjel is. Jómagam a Nerdle-t is felvettem a reggeli agytorna szereplői mellé, hiszen nyelvtudást egyáltalán nem igényel, elfér és „jól mutat” a Szó reggelt! és a Szózat mellett.

Nerdle

A szellemi izgalom tehát számomra minden reggel megvan, és jól is esik, hogy megtornáztatom az agyamat. Vigyázat: ez a szó- vagy/és számfejtő játék addiktív, hamar hozzászokik az ember, akár a 2048 nevű alkalmazáshoz. Izgalmas rejtvényfejtést és jó agytornát, remek szórakozást kívánok!

Kürti Gábor

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Felejtse el a felejtést – avagy hogyan eddzük az agyunkat?