Házikedvenc vagy egészség? (1.)

Aki egyből tüsszentőrohamot kap, amint túl közel kerül háziállatához, lehet, hogy állatallergiában szenved. Mit lehet ilyenkor csinálni? Elajándékozni az állatot? Nem feltétlenül. Léteznek olyan módszerek, melyekkel allergia mellett együtt élhetünk egy állattal.

20100527_hazikedvenc1Terjed az allergia

A 20. század elején az allergiás megbetegedések még igen ritkák voltak, mára viszont már népbetegséggé váltak, melyek Svájcban például minden harmadik embert érintenek, s ez az arány folyamatosan nő. Folynak a kutatások a témában, de még nincs egyértelmű magyarázat arra, mitől van ez így. Mindenesetre tény, hogy a magas életszínvonalú országokban az allergiások száma is növekszik. Mivel ezekben az országokban nagyon ügyelnek a higiéniára, felmerült a lehetőség, hogy a túlzott védekezés miatt annyira eltávolodtunk a természettől, hogy az immunrendszerünk elfelejtette, hogy az ártatlan kórokozókra nem kell reagálnia.

Mire reagálnak az allergiások?

Az alapjában véve ártatlan anyagok egyike az állati fehérje. A macskák, kutyák és rágcsálófélék esetében főleg a nyál és a vizelet tartalmazza az allergéneket. A madarak mindjárt két allergéntípust is hordoznak. A tényleges madárallergén az ürülékükben fordul elő, de a tollaik között élő atkák, a madarak „parazitái”, szintén allergiás reakciókat válthatnak ki az emberekből.

Kutya- és macskaallergia

A macskaallergén igen makacs. A fehérje ugyanis nagyon könnyű, és csak lassan ülepszik le a talajra. Ugyanakkor könnyen fel is kavarodik, és sokáig benne marad a szoba levegőjében. A macska eltávolítása után még hónapokig a szőnyegben marad, és a ruházatunkkal mindenfele terjesztjük. Még olyan helyiségekben is megjelenik, ahol soha nem fordult elő macska.

A kutyaallergének, eltérő tulajdonságuk miatt, kevésbé problémásak. A kutyaallergia lefolyása fajtaspecifikus, ezért érdemes tesztelni, hogy fennáll-e az érzékenység a saját kutyánkra. Létezik macskák esetében is fajtaspecifikus allergia, előfordulhat például, hogy valaki csak a vörös szűrő macskákra, azaz az általuk kiválasztott fehérjére allergiás.

Különböző tesztek

Az allergia tényleges okozójának kimutatására különböző tesztek léteznek. A legegyszerűbb az úgy nevezett Prick-teszt. A bőrt megkarcolják, és allergéntartalmú kivonattal bekenik. Amennyiben fennáll az allergia, a bőr néhány percen belül kivörösödéssel reagál. A vérből is kimutatható az érzékenység, amennyiben kimutatják az antitestet. Végül az orvos az otthonról hozott pormintából is végezhet tesztet.

Szabaduljunk meg az állattól?

Amennyiben bebizonyosodott az állatallergia, az orvos és a beteg megbeszéli a teendőket. Tisztázzák, milyen mértékben befolyásolják az allergiás tünetek az életminőséget. Sok allergiás fél attól, hogy a betegségük miatt, meg kell válniuk házikedvencüktől. Ez azonban nem feltétlenül szükséges. Természetesen ez a legegyszerűbb módszer az allergia forrásának megszüntetésére. Az állattartók viszont, érthető módon, nem szívesen élnek ezzel a lehetőséggel. Mindazonáltal különösen erősen jelentkező allergiás asztma esetén esetleg elkerülhetetlen, hogy elbúcsúzunk a háziállatunktól, mivel a belobbanó asztma komoly következményekkel járhat.

(folytatás következik)

(Forrás: Eine Allergie muss nicht das Ende einer Tierhaltung bedeuten, németből fordította H.O.)