Kedvencek ünnepei

Már nálunk is egyre több reklám és hirdetés szorgalmazza, hogy kedvenceinket – a kutyust és a cicust is lepjük meg valamivel Karácsonyra. Négylábú kedvenceink bár magát a tárgyat – kaparógfa, párna, műcsont és játékok – talán értékelik, de nem igazán kötik semmihez. Sokkal fontosabb, hogy figyeljünk oda rájuk az ünnepek alatt és a nagy készülődés során is.

Fontos a biztonság

Ahogy közelednek az ünnepek, mindenki egyre inkább sürög-forog, készülődik, és sokan talán kedvenceiknek is beszereznek valamit a fa alá a reklámoknak, hirdetéseknek engedve, vagy akár csak „szeretetből”. Pedig az állatok – bármilyen intelligensek is, aligha tudják ezt úgy értékelni, mint embertársaink. Nyilvánvaló, hogy megérzik gazdájuk felfokozott hangulatát és talán érdeklődően nézegetik a karácsonyfa villogó fényeit, a fényes papírokat és kötöző szalagokat, a cicusok talán elkezdik pofozgatni az alul található díszeket vagy épp egy masnit ragadnak karmaik közé. Éppen ezért sokkal fontosabb, hogy a nekik szánt extra ajándékok mellett vagy helyett fokozottan ügyeljünk a biztonságra, ha kedvenceink bejárnak a lakásba vagy eleve bent tartjuk őket. Előfordulhat ugyanis, hogy feldöntik a fát vagy egyéb díszeket levernek, aminek számos következménye lehet. Azon kívül, hogy kisebb-nagyobb anyagi kárt okozhatnak, a feldöntött karácsonyfával vagy a lerántott asztalterítővel, feldöntött gyertyával, bizony sérülést is szenvedhetnek – vagy akár a gazdi is. A törhetetlen, természetes dísz lehet az egyik megoldás, a másik, ha magasabbra tesszük a fát, így legalább a kutya nem éri el. A macskának a magasság nem mindig akadály, mint tudjuk, de a jól nevelt cicus nem mászik fel mindenhová. Ha a nappaliban van felállítva a fa, ahová az állat is bejárhat, legyen mindig valaki az állattal, vagy tegyük a fát olyan helységbe, ahová az állat nem jár be.

Gondoljuk meg mit veszünk

Az ajándékok sorát – főleg Amerikában – a kutyáknak készült mikulás és egyéb jelmezek, ruhák, felszerelések vezetik, a hidegebb államokban a kutyacsizmák a legnépszerűbbek, továbbá a fekhelyek, játékok és rágnivalók. A kutyáknak a recesszió ellenére is az amerikai gazdák 52-56 százaléka vesz ajándékot. A cicák közül kevesebb kap ajándékot. Az elkényeztetett kedvencek száma talán éppen az USA-ban a legnagyobb és a kistestű fajtákat öltöztetik leginkább: pincsik, westyk, chihuauák és még sorolhatnánk, de labrador kölyköknek és más nagyobb testű fajtáknak szánt ajándékok is vannak. Az már megint egészen más kérdés, hogyan reagál az állat az öltöztetési kísérletekre. A kényeztetést legjobban tűrő fajta talán az aprócska chiuaua, de legtöbb kutya ezt inkább stresszként éli meg.

Persze a legtöbb állat, függetlenül az ünneptől örül a játéknak vagy a finom, puha fekhelynek, éteknek egy ideig, de számukra ez nem jelent nagyobb örömöt, mint az év bármely más napján. Sokkal többet tehetünk kedvencünkért – és magunkért is, ha ezeken a napokon is elvisszük egy kiadós sétára, ugyanúgy törődünk vele, mint máskor, még akkor is, ha sok a teendőnk, vagy megkérjük erre valamelyik ráérőbb családtagot.

Ételmaradékok

Az ünnepi ételek között – főleg hazánkban – a hal talán a legnépszerűbb, azok közül is talán az egyik legszálkásabb ponty. A hal belsőségeit és a szálkákat azonban csak a macskának adjuk oda, mert lassabban eszik, mint a kutya, és a legtöbb kutya egyébként se szereti. A cicusnak viszont legalább egy heti élelmet biztosíthatnak a hal bontásakor és fogyasztása után keletkező hulladékok. A kutyának a baromfi csontokat is csak óvatosan adjuk oda, mert ezek egyik jellegzetessége, hogy szálkásan, hegyesen törnek így megsérthetik az állat száját és béltraktusát. Amit viszont bátran odaadhatunk: a nyesedékek, bőrkék, inas részek és a kocsonyahúsból maradó csontok. Jobban járunk azonban, ha kedvencünket kizárjuk a konyhából, amíg a finomságok elkészülnek, mert ilyenkor a szagokat érezve kissé megbolydulhat. Elég egy óvatlan pillanat és a halvacsorának vagy s sültpulykának lába kél. Ugyanígy, csak olyan helyre rakjuk ki a fagyos udvarra, erkélyre hűlni az ételt, ahol az állat nem fér hozzá.

Ha elmegyünk otthonról

Gyakori kérdés, mi legyen a kedvenccel, ha a gazdi elmegy pár napra otthonról. Természetesen, ha nem vihetjük magunkkal, gondoskodjunk az ellátásról, ételről, innivalóról, melegedőről, még kint tartott állatok esetén is. A legjobb, ha ilyenkor a szomszédot vagy otthon maradó ismerőst, rokont meg tudunk kérni arra, hogy lássa el kedvencünket, vigyázzon rá, főként, ha az állat nincs hozzászokva az egyedülléthez.

Szilveszteri durrogtatás

Ha van valami, amitől állataink teljesen megőrülnek, az a szilveszter éjszakai petárda-durrogás, és annak fénye. Nagyobb kutyák képesek akár az ajtót is betörni vagy szétszedni, félelmükben. Akinek állata van, ilyenkor szintén gondoskodjon arról, hogy bent vagy bárhol el tudjon bújni a kutya és a macska is. Ami nekünk szórakozás, az nekik rendkívüli félelem és stressz forrása. A nagy vendégsereg, jövés-menés szintén idegesítheti kedvenceinket. Ilyenkor jobb, ha szintén máshol helyezzük el, vagy biztosítunk neki búvóhelyet, esetleg lemondunk az ilyen hangos szórakozásról.

Élőlény, mint ajándék

Alaposan gondoljuk meg, és beszéljük meg a családdal, hogy vásároljunk vagy ajándékozzunk-e élő kisállatot. Ha lehet, nem legyen élő állat karácsonyi ajándék. Az ünnepek alatt a legtöbb család jön-megy, egyik rokontól a másikig, így egy új jövevény csak teher lehet sokak számára, a kisállatnak pedig szenvedés. Mindenki őt nyúzza, vagy éppen senki se törődik vele. A beszoktatás még csendes hétköznapokon se mindig megy egyserűen, ilyenkor meg főleg. Meglepetésként pedig főleg ne vigyünk senkinek élő állatot, bármilyen aranyos. Ha úgy döntünk menhelyről fogadunk be állatot az ünnepek környékén, inkább még most, ünnepek előtt vagy a két ünnep közt tegyük, ha időt tudunk szánni a beszoktatásra. Egy felnőtt állat, még nehezebben szokja meg az új helyét, mint egy kölyök és, ha korábban kóbor állat volt vagy rosszul bántak vele, még nagyobb törődésre és nyugalomra van szüksége. Menhelyekre viszont vihetünk állateledelt, akkor is, ha nem tudunk állatokat befogadni. Egy zacskó állateledel néhány száz vagy egy nagyobb zsákkal legfeljebb néhány ezer forint. Egy üveg, közepesen drága ital árából napokig jóllakhat egy-két menhelyi állat. Nekik ez nagy dolog, mi viszont legfeljebb egy kicsit kevesebbet iszunk Szilveszter éjjel.

(Forrás: AP-Petside Poll: Gifts for Pets Reign, Despite Hardships, angolból fordította G. Á.)