Nálatok is laknak állatok?

A kisgyermekek ösztönlények. Meglátnak egy kedves állatot, könnyen beleszeretnek és legszívesebben azonnal hazavinnék őt. Tipikus példa erre a húsvéti nyuszi vagy a kóbor macska és a kóbor kutya esete. Az állatok azonban sok veszélyt rejtenek, ezért nem árt gyermekünket már kiskorában megtanítani arra, hogy hogyan viszonyuljon felelősségteljesen hozzájuk.

Nálatok is laknak állatok?Mielőtt háziállatot választunk

A leggyakoribb hobbiállatok a cicák, a kutyák, a madarak, a halak és a nyuszik. Annyira sok háztartásban találkozhatunk velük, hogy azt gondolnánk, már mindent tudunk róluk. Az állatok azonban sokszor még a kisgyermekeknél is kiszámíthatatlanabbak, nem árt ezért az elővigyázatosság, a körültekintés, mielőtt hazavinnénk őket. Választás előtt:

  • Olvasson könyveket arról, hogy melyik állatnak milyen a személyisége és milyen ellátást igényel!
  • Beszéljen egy állatorvossal, és mesélje el neki, hogy milyen állatot szeretne venni, kérje ki véleményét, tanácsait!
  • Ha kutyát vagy macskát szeretne vásárolni, győződjön meg arról, hogy az állat jó körülmények közül jön!
  • Beszélgessen barátokkal, szomszédokkal az állattartásban szerzett tapasztalataikról, és lehetőleg arról is, hogy az ő gyerekeik hogyan viszonyultak az állatokhoz, mi mindenre érdemes odafigyelni.

Vannak veszélyes kisállatok is?

Nem árt tudni, hogy a kisállat-kereskedésekben vásárolt állatok sem minden esetben biztonságosak. Vannak olyan állatok, amelyeknek tartása komolyabb biztonsági kockázattal jár, ha kisgyermek is van a családban, ilyenek például:

  • a hüllők (pl. teknősök, kígyók)
  • a rágcsálók (pl. egerek, patkányok, csincsillák)
  • a kétéltűek (pl. békák, szalamandrák)
  • a majmok
  • a szárnyasok (pl. kiscsibe)

A hüllők például salmonella baktériumot hordoznak, ami az állattal való közvetlen érintkezés során kerül át az állatról az emberre. Azokban a családokban, ahol csecsemőt vagy kisgyermeket nevelnek, illetve idősebb emberek is élnek, nem tanácsos hüllőket tartani, mert rájuk a salmonella még veszélyesebb, mint az egyéb korosztályokra.

A kutyák és a macskák is terjeszthetnek betegségeket. A cica karmolása például – azon túl, hogy nagyon fájdalmas is lehet –, a karom alatt lévő piszkot és kórokozókat be tudja juttatni a bőr alá, ami gyulladást, esetenként vérmérgezést okozhat.

Választás előtt érdemes hát alaposan tájékozódni az állatok által hordozott betegségekről. A témáról bővebben a szakértő oldalán olvashat.

Megérkezett az új lakótárs

Ha hazavittük a közösen kiválasztott állatot, akkor érdemes a gyermeket rögtön megtanítani néhány alapszabályra, hogy az állattartás valóban örömforrás legyen.

A cikk folytatásához kattintson ide!