Jól jár a gyerek a háziállattal

Sokan ódzkodnak attól, hogy a kisgyerek mellett háziállatot tartsanak a lakásban. Mennyire fér meg egymás mellett a kutya és a gyerek, milyen hatással van a csemete egészségére, ha egy szőrös állattal él egy fedél alatt? Ma már az egészségügy is elismeri, hogy a háziállatok erősítik a gyerekek immunrendszerét, sőt a lelkiállapotukra is kedvező hatásuk van.

Nem jó ötlet csirkét tartani a kertben

Az Egyesült Államokban divatba jött, hogy a csirkét és egyéb szárnyasokat nemcsak tanyán tartják, hanem akár kertben, háziállatként is. Vannak, akik a friss tojás miatt tartják, mások háziállatként tekintenek a csirkére. Az új hóbort sok tekintetben hasznos, de árnyoldala is van: nagy az esélye ugyanis a szalmonellabaktérium által okozott betegségeknek.

A háziállatok tényleg hasonlítanak a gyerekekre

A háziállatok különleges helyet foglalnak el az emberek szívében és életében. A háziállatokkal való érintkezés jótékony hatást gyakorolhat az emberek fizikai, szociális és érzelmi jólétére” – állítja egy tanulmány, amelyben az agyi területek fokozott aktivitást mutattak, amikor a résztvevők gyermekükről és kutyájukról készült képeket néztek.

A család kutyája segíthet az autista gyerekeken

A csemeténk és a házi kedvencek közötti kötelék hídként szolgálhat a másokkal való kapcsolatteremtésben – derül ki egy friss kutatásból, amely a „feltétel nélküli” szeretet jelentőségét hangsúlyozza az autizmus kezelésében. Az egyesült államokbeli Missouri Egyetem szakértői 70 autista gyermeket nevelő szülőt vontak be az interjús vizsgálatba.

Allergia: gyerekek és házi kedvencek

Minden szülő életében elérkezik a pillanat, amikor a cseperedő gyermek egyre inkább vágyik valamilyen házi kedvenc társaságára. A véget nem érő alkudozások és ígéretek többnyire elérik céljukat és elgondolkozunk azon, hogy milyen állat is lenne a leginkább megfelelő. Létezik kopasz tengerimalac, hírességek kedvence a kínai meztelen kutya, de beszerezhetünk akár csupasz macskát is, mindez azonban csak esztétikai kérdés.

Veszélyes is lehet a kutyasétáltatás

Az ember legjobb barátja meglepően sok sérülést okozhat kutyasétáltatás közben. Bár a kutatók eddig kifejezetten ajánlották a kutyatartást – hiszen a kutyasétáltatással a gazdák is egészségesebbé és fittebbé válnak – nemrég azonban kiderült, hogy a séták összességében több kárt okoznak, mint hasznot.

Gazdájukra is veszélyesek lehetnek a haldokló házi kedvencek

Hiába tekintik sokan szinte családtagnak háziállataikat, ha beteg, jobb óvatosan bánni velük, ugyanis a kis kedvencekben tanyázó baktériumok az emberre is veszélyesek lehetnek. Nemrég három olyan eset is nagy port kavart, mikor a kisállattulajdonosok azért betegedtek meg, mert megfertőződtek az állat baktériumaival.

Nálatok is laknak állatok?

A kisgyermekek ösztönlények. Meglátnak egy kedves állatot, könnyen beleszeretnek és legszívesebben azonnal hazavinnék őt. Tipikus példa erre a húsvéti nyuszi vagy a kóbor macska és a kóbor kutya esete. Az állatok azonban sok veszélyt rejtenek, ezért nem árt gyermekünket már kiskorában megtanítani arra, hogy hogyan viszonyuljon felelősségteljesen hozzájuk.