Veszélyes is lehet a kutyasétáltatás

Az ember legjobb barátja meglepően sok sérülést okozhat kutyasétáltatás közben. Bár a kutatók eddig kifejezetten ajánlották a kutyatartást – hiszen a kutyasétáltatással a gazdák is egészségesebbé és fittebbé válnak – nemrég azonban kiderült, hogy a séták összességében több kárt okoznak, mint hasznot.

Veszélyes is lehet a kutyasétáltatásMég a kutatókat is meglepte az a statisztika, amit a brit Conquest Kórház baleseti adatai alapján kaptak: két hónap alatt összesen 37 olyan csonttöréses balesetet jelentettek, amikor valaki kutyasétáltatás közben sérült meg. Műtétre 16 esetben volt szükségük a sérülteknek, akiket többnyire a négylábú barátjuk rántott el, vagy megbotlottak a séta során, de az is gyakori oknak számított, hogy az eb szemberohanva felborította a gazdáját.

Az orvosokat annyira meglepték az eredmények – amelyek arra utalnak, hogy évente több mint 200 ilyen eset történik –, hogy arra a következtetésre jutottak, a kutyasétáltatás több kárt okoz, mint hasznot. „Kiderült, hogy az ebek által okozott sérülések főként az idős emberek esetében jellemzőek. Biztos vagyok benne, hogy ez gyakori jelenség szerte az Egyesült Királyságban” – fűzte hozzá Dr. Henry Willmott, aki szerint az esések kockázatával is számolniuk kell a kutyatartóknak. Emellett hangsúlyozta, hogy az idősek közül is főként a nők vannak nagyobb veszélyben, hiszen náluk magasabb a csontritkulás aránya is.

A kutyatartás azonban mégis számos előnnyel is jár – csökkenti a depressziót, a vérnyomást, és segít az elhízás elleni küzdelemben –, ezért fontos ezeket is figyelembe venni a döntéskor. Szakértők szerint az ilyen balesetek kockázata például lényegesen csökkenthető az ebek gondos nevelésével. A tanulmány az Accident Analysis and Prevention legújabb számában jelent meg.