A háziállatok tényleg hasonlítanak a gyerekekre

A háziállatok különleges helyet foglalnak el az emberek szívében és életében. A háziállatokkal való érintkezés jótékony hatást gyakorolhat az emberek fizikai, szociális és érzelmi jólétére” – állítja egy tanulmány, amelyben az agyi területek fokozott aktivitást mutattak, amikor a résztvevők gyermekükről és kutyájukról készült képeket néztek.

A háziállatok tényleg hasonlítanak a gyerekekrePLoS One október 3-i számában megjelent kutatás 14 olyan nőt vizsgált, akiknek legalább egy 2-10 éves gyermeke és egy olyan kutyája van, amely legalább két éve a családhoz tartozik. A nők agyát funkcionális MR-vizsgálattal figyelték meg, miközben gyermekükről és kutyájukról készült fényképeket nézegettek.

Az eredmények azt mutatták, hogy az érzelemmel, jutalmazással, személyes kapcsolatokkal és társas érintkezéssel összefüggő agyi területek fokozott aktivitást mutattak, amikor a résztvevők gyermekükről és kutyájukról készült képeket néztek. Az arcfelismerésben és más vizuális feldolgozási funkciókban szerepet játszó egyik agyi terület nagyobb aktivitást mutatott a kutyákra, mint a gyerekekre reagálva.

A másokkal való kötődés kialakulásában szerepet játszó agyi terület azonban csak akkor aktiválódott, amikor a nők a gyermekük fényképét nézték.

„A háziállatok különleges helyet foglalnak el az emberek szívében és életében, és klinikai és laboratóriumi kísérletek is bizonyítják, hogy a háziállatokkal való érintkezés jótékony hatást gyakorolhat az emberek fizikai, szociális és érzelmi jólétére” – magyarázta a tanulmány társszerzője, Dr. Lori Palley, a Massachusettsi Általános Kórház munkatársa. „Korábbi kutatások kimutatták, hogy az oxitocin hormon szintje például a háziállatokkal folytatott interakció során megemelkedik. Az új agyi képalkotó vizsgálatoknak köszönhetően pedig egyre jobban megérthetjük e kapcsolat neurobiológiai alapjait is.”