Kutya: ébresztőóra és riasztó epilepsziásoknak

Kutyák segíthetnek a súlyos álomkórban szenvedőknek? Belgiumban egy ebet kiképeztek arra, hogy beteg gazdáját reggelente felébressze az ébresztőóra hangjára, a mobiltelefon csöngésére, sőt képes volt minden metró-, villamos- vagy buszmegállónál felébreszteni. A hűséges állatok egy másik életmentő képessége, hogy nem ritkán előre megérzik a közelgő epilepsziás rohamokat. Kifinomult szimatuk segítségével ugyanis felismerik a roham előtt az ember anyagcseréjében létrejött változást, és riasztanak.

Belgiumban kutatásokat végeztek, hogyan segíthetnének kutyák a súlyos álomkórban szenvedőknek. Kiképeztek egy kutyát arra, hogy a beteget reggelente az ébresztőóra hangjára felébressze, még akkor is, ha ez akár 30 percnyi gyengéd harapdálást jelentett is. Ezután a kutya megtanulta, hogy a beteget a mobiltelefon csöngésére is felébressze. Végül, szükség esetén, képes volt minden metró-, villamos- vagy buszmegállónál felébreszteni.Egészségőr lehet

A közzétett cikkben egy 35 éves beteg esetét ismertették, aki súlyos álomkórban szenvedett. Naponta akár hatszor is álomba zuhant, volt, hogy napi 16 órát is aludt. Ez a kóros álmosság nagymértékben akadályozta a hölgy társadalmi életét, és erősen korlátozta a közlekedési eszközök használatának lehetőségét, mivel felszállás után néhány percen belül rendszerint elaludt.

Végigaludta az utat, és rendszerint csak a végállomáson ébresztették fel, és hazafelé egész úton hasonlóan az álmosságával kellett küszködnie. Volt, hogy azt is elfelejtette, honnan is indult.

Az orvosságoknak csak korlátozott hatása volt, ezért a beteget egy olyan egyesülethez irányították, ahol látás- vagy hallássérült emberek számára kiképzett kutyákkal foglalkoznak. Kiképeztek egy kutyát arra, hogy a beteget reggelente az ébresztőóra hangjára felébressze, még akkor is, ha ez akár 30 percnyi gyengéd harapdálást jelentett is. Ezután a kutya megtanulta, hogy a beteget a mobiltelefon csöngésére is felébressze. Végül, szükség esetén, képes volt minden metró-, villamos- vagy buszmegállónál felébreszteni.

Képzett kutyája segítségével a hölgy már hatékonyan tudott mozogni a városban, és végre normális társadalmi életet élhetett. „Ez a közvetítő szerep előnyös lehet más betegek számára is, akik hasonlóan szélsőséges és kezelhetetlen nappali álomkórban szenvednek” – vonták le a kutatók a biztató következtetést.

Segítőtárs epilepsziásoknak

Az epilepsziás emberek váratlanul fellépő görcsrohamoktól szenvednek, melyek gyakorisága és intenzitása a legkülönbözőbb mértékű lehet. Összeesés nélküli rövid, görcsös rándulások éppúgy jelentkezhetnek, mint eszméletvesztéssel, összeeséssel és erős görccsel járó nagy rohamokkal, melyek adott esetben akár sürgős orvosi beavatkozást is igényelnek.Hamarabb megérzi a bajt

Az epilepsziában szenvedő kutyatartók vagy családtagjaik újra és újra szembesülnek vele, hogy még a képzetlen kutyák is megváltozott magatartást mutatnak a roham előtt.

Mivel a kutyák érzékelőképessége messze meghaladja az emberét, nem ritka, hogy a közelgő rohamokat már előre megérzik. Kifinomult szimatuk segítségével például felismerik a roham előtt az ember anyagcseréjében létrejött változást. Ez a képességük az, amely lehetővé teszi számukra, hogy már apró viselkedési változásokat, például megváltozott izomtónust is észrevegyenek. Gazdájukkal szoros kapcsolatban álló kutyák gyakran olyan magatartást fejlesztenek ki, amely jelzi a közelgő veszélyt. Ha a beteg rendelkezik a megfelelő megfigyelőképességgel és érzékenységgel és bízik a kutyájában, a „riasztás” hatására például biztosabb pozícióba helyezkedhet, s így esetleg elkerül egy esést.

Egyes kiképző helyeken az epilepsziát érzékelő kutyákat kiegészítő készségekre is megtanítják, melyek további segítséget jelenthetnek a beteg ember számára. A kutyák feladata lehet:

  • a roham jelzése
  • családtagok értesítése
  • a házban elhelyezett riasztógomb bekapcsolása
  • házon kívül segítség hívása
  • a beteg hazavezetése.

Ideális esetben a jövőbeli „epilepsziakutya” már kölyökkorában a beteg környezetében él. Ennél a segítségnyújtási formánál ugyanis különösen fontos, hogy szoros, bizalomteljes kapcsolat legyen a kutya és az ember között. Egyrészt a kutyának jól meg kell ismernie gazdájának viselkedésmódját, és rendelkeznie kell a szükséges érzékenységgel, hogy apró változásokat is gyorsan észrevegyen, másrészt az embernek annyira bíznia kell a kutyájában, hogy akkor is elhiszi a riasztásait, ha ő maga még semmit sem érez a rohamból.

(Forrás: sciencedaily, angolból fordította: H. Orsi)