Betiltja az FDA az antibiotikumok nem terápiás alkalmazását az állatokban

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) bejelentette, hogy az emberekben tapasztalható növekvő antibiotikum-rezisztencia (ellenálló képesség az antibiotikumok hatásával szemben) visszaszorítása érdekében lépéseket tesz az antibiotikumok nem terápiás alkalmazásának betiltására az élelmezési célra használt állatokban.

Betiltja az FDA az antibiotikumok nem terápiás alkalmazását az állatokbanSok állattenyésztő nem csak gyógyászati célból kever antibiotikumot a szarvasmarhák, szárnyasok és más, élelmezési célra használt állatok ételébe és vizébe, hanem azért is, hogy felgyorsítsa növekedésüket, és csökkentse a szükséges táp mennyiségét. Ezeknek az antibiotikumoknak egy része azonban az emberi egészség szempontjából is fontos, és az élelmezési célra használt állatok táplálásában történő bárminemű alkalmazása oda vezethet, hogy rezisztens baktériumok és rezisztens gének fejlődnek ki, és a táplálékláncon keresztül az állatokról az emberekre is átkerülnek.

Az antibiotikumok használatát szigorító legújabb intézkedésében az FDA a gyógyszergyártó vállalatokat is arra kéri, hogy önkéntes alapon változtassák meg gyógyszercímkéiket, megszüntetve az állattenyésztésben való felhasználás lehetőségének feltüntetését, a terápiás célokat kivéve. A szövetségi hivatal új irányelveket is kiadott, amely útmutatóval szolgál a gyógyszergyártóknak e változtatások kivitelezéséhez.

Az FDA szerint ugyanis ha a gyógyszergyártók bevezetik ezeket a változtatásokat, azzal gyakorlatilag biztosítják, hogy az emberi egészség szempontjából is fontos antibiotikumokat ne lehessen az állatok növelésére használni, hanem kizárólag arra, hogy „kezeljék, ellenőrizzék és megelőzzék a betegségeket az állatokban”. Ráadásul még ez utóbbi alkalmazást is csak vényköteles készítményekkel, állatorvosi felügyelet mellett végezhetnék az állattenyésztők.