A kutya biztos háttere a gazdi

Osztrák kutatók szerint a gazdik és kedvenceik közti kapcsolat leginkább a kisgyerekek és szüleik közti kötődéshez hasonlítható. A tudósok a „biztos alap hatást” vizsgálták meg, ami a szülő-gyerek kapcsolat egyik alapköve. A „biztos alap hatás” lényege, hogy a kisgyerek a szüleit tekinti biztos háttérnek akkor, amikor kapcsolatba lép a környezetével.

Dr. Lisa Horn, a bécsi Állatorvosi Egyetem kutatója három különböző esetben vizsgálta meg a kutyák reakcióit: akkor, amikor gazdáik nem voltak jelen; akkor, amikor jelen voltak, de nem szóltak kedvencükhöz; és olyankor, amikor biztatták őket.

A kutyák jutalomfalatkákat kaptak a kutyajátékokkal való feladatok végrehajtásáért. Az állatok minden esetben sokkal lelkesebben hajtották végre a feladatokat, amikor a gazdáik jelen voltak (függetlenül attól, hogy biztatták-e őket, vagy csendben ültek).

Egy későbbi kísérlet során Dr. Horn és kollegái ismeretlenekkel helyettesítették a gazdákat. Az ebek azonban ekkor szinte ügyet sem vetettek az ismeretlenekre, és nagyjából annyira érdekelte őket a jutalomfalatok megszerzése, mint amikor teljesen egyedül voltak. A kutyák tehát csak akkor voltak motiváltak, amikor gazdáik is jelen voltak a kísérlet során. Ezek alapján úgy tűnik, a gazdák jelenléte fontos ahhoz, hogy az állatok magabiztosan viselkedjenek.

„A mostani kutatás során bizonyítottuk, hogy a kutyák és gazdáik között hasonló kapcsolat van, mint a kisgyerekek és a gondviselőik között – nyilatkozta Dr. Horn – És ez nem csak a kölyökkutyákra, hanem a felnőtt állatokra is jellemző.”

A kutatás részletes leírása a PLoS One című tudományos szaklapban olvasható.