Gyógynövények a házi kedvenceknek

Bár gyakran családtagként kezeljük őket, a kutyák és macskák mégsem kicsi, szőrös emberi lények. Igaz, számos olyan egészségügyi problémájuk van, amely hasonlít a mieinkhez: fáj a hasuk, viszket a bőrük, fertőzést kapnak, nyugtalanok. A gyógynövényekre és élelmiszerekre azonban, amelyeket mi gond nélkül elfogyasztunk, ők igen eltérően reagálhatnak.

Kezdjük a kúrát nagyon kicsi adaggal, és gondosan figyeljük meg kedvencünk reakcióit, mielőtt a teljes javasolt adagot beadjuk neki. A gyengéden ható, és hosszú időn át is biztonságosan adható gyógynövényeket tekintsük az elsődleges választásnak. Ha módunk van rá, mindig konzultáljunk az állatorvossal. Az állatorvosok, az emberekkel foglalkozó orvosokkal szemben, jobban ismerik a természetes gyógyszereket és gyógynövényeket.Apró adagokkal kezdjük

A macskáknál a kevesebb több

A macskák általában érzékenyebbek a gyógynövényekre, mint a kutyák, és sokkal kevesebbre van szükségük a terápiás reakció eléréséhez. Igen érzékenyek az illóolajakra, ezért ezeket nagyon óvatosan használjuk. A macskák nem bírják a szalicilátokat, az aszpirinben is megtalálható alkaloidát. Már egyetlen szem aszpirin is végzetes túladagoláshoz vezethet. Kerüljük a szalicil tartalmú gyógynövényeket is, például a fehér fűzfát és a nyírt. Tény, hogy a macskafélék fájdalomcsillapítása otthon nagyon nehéz. Könnyen előfordulhat, hogy több kárt okozunk, mint hasznot. Sokszor a legjobb, amit tehetünk, ha melegen tartjuk a cicát, és hagyjuk pihenni biztonságos helyen, friss vízzel teli tálka mellett.

Milyen formában adagoljuk?

Friss és szárított gyógynövények: a szárított vagy frissen szedett gyógynövényeket rászórhatjuk kedvencünk ennivalójára, vagy teának elkészítve az ivóvizükhöz keverhetjük. A gyógyteák igen jól alkalmazhatók kedvenceink bedörzsölésére.

Gyógynövény kapszulák: a kutyák és főleg a macskák emésztőrendszere rövid. A kapszulák emésztés nélkül áthaladhatnak a bélrendszeren, ráadásul a macskákat nem könnyű rávenni, hogy lenyeljék a kapszulát. Jobban tesszük, ha feltörjük és a tartalmát az ételre szórjuk.

Kivonatok: állatok esetében az elsődleges választás általában a glicerinoldat, mivel édes íze miatt könnyebb beadni, mint az alkoholos oldatokat.Ők érzékenyebbek

Ajánlott gyógynövények

Az alfalfa (lucerna) igen értékes napi élelmiszer kiegészítő hosszan tartó ízületi gyulladásból eredő fájdalom, valamint szív és érrendszeri betegségek esetén, állatoknak és embereknek egyaránt. Jó a hatása jukkával kombinálva, melyet rendszeresen adagolnak a kutya-, macska-, ló- vagy tehéntáphoz, hogy javítsák a tápértékét, és csökkentsék a háziállatok ürülékének és vizeletének kellemetlen szagát.

Az aloé hűsíti a bolhacsípést, csökkenti a viszketést és vakarózást, enyhíti az égési sérüléseket és kiütéseket. A tartós hatás érdekében igyekezzünk minél tovább megakadályozni, hogy kedvencünk lenyalogassa magáról.

A kutyák szeretik az ánizs szagát. Dugjunk el egy kis adag ánizs- és ánizskapormagot kutyánk fekhelyében és takarója alatt, ezzel biztatva arra, hogy ott aludjon. Az ánizskapor hatásos a bolhák távol tartására is.

Az illatos macskamenta a legtöbb állatnál enyhe nyugtató és emésztés serkentő hatású, így nagyon hasznos lehet ideges eredetű gyomorpanaszokkal küszködő, ingerlékeny állatok esetében. A macskák remekül elkábulnak, ha ennek a növénynek az összemorzsolt leveleit szagolgatják.

A levendula jól használható masszázsolajként fájdalomra és öreg kutyák esetében a reggeli merevség enyhítésére. Nagyon jó kullancs- és bolhariasztó is.

Ótvarfertőzés esetén naponta kétszer gondosan mosogassa le kedvencét erős, lehűtött zsályatea főzettel.

A valeriána nagyon hasznos az állatoknak. Használjuk nyugtatónak stresszes helyzetekben, például égiháború esetén, vagy ha állatorvoshoz visszük az állatot.

(Angolból fordította: H. Orsi)