Nem a macska a hibás!

A toxoplazmózist okozó parazita gazdaállata a macska, de embereket is meg tud fertőzni. Terjedése szennyezett, nem eléggé kifőzött élelmiszerek elfogyasztásával történik, de forrása lehet a macska ürüléke is. Szélsőséges esetben a parazita agyi cisztákat okoz, ez magyarázhatja, hogy a fertőzött gyermekek iskolai teljesítménye általában rosszabb.

Nem a macska a hibás!Statisztikai adatok szerint világszerte az emberek 30 százaléka esett át toxoplasma-fertőzésen, azonban egyes országokban az arány 70 százalék is lehet.

A terjedés szennyezett, nem eléggé kifőzött élelmiszerek elfogyasztásával történik, de forrása lehet még a macska ürüléke is (tekintve, hogy a parazita a macskák belében székel). Mindazonáltal, az emberek zöménél a fertőzés csupán enyhe tünetekkel jár. Korábbi tanulmányok alapján a fertőzés némileg fokozza a skizofrénia kialakulásának kockázatát, azonban most a Parasitology nevű tudományos folyóirat egyik közleménye szerint a hosszabbtávú következmény súlyosabb is lehet.

Az Iowai Egyetem munkatársai olyan gyermeket vizsgáltak, akik pozitívnak bizonyultak toxoplasmára, és megállapították, hogy ezek az alanyok rosszabb teljesítményt értek el a kognitív funkciót vizsgáló teszteken. A romlás alapvetően a verbális funkciót és az olvasási készséget érintette. Mindazonáltal, az utánkövetéses vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az étrendi kiegészítőként alkalmazott E-vitamin mérsékli ezt a káros hatást.