Egyre északabbra terjednek a lepkeszúnyogok

A leishmaniasis olyan betegség, amelyet a molylepkéhez hasonló lepkeszúnyogok terjesztenek, amelyek mind az állatokat, mind az embereket megcsípik. A trópusi fertőző betegség kórokozója – a Leishmania donovani – egysejtű parazita, a csípéskor kerül a gazdatestbe. A tünetek a betegség típusától függően változhatnak, és a betegség akár halálos is lehet.

Rühösség: rossz higiénia

A rühösség rühatkák által okozott bőrbetegség. Tipikus tünete a kínzó viszketés, az érintettnek folyamatosan kell vakaróznia. Az emberi rühösség csak embertől kapható el. A fertőzés főként testi érintkezéssel terjed. Világszerte általában 20-25 évenként jelentkeznek járványok, nálunk az 1970-es és 1990-es években volt kimutatható az elterjedése.

Nem a macska a hibás!

A toxoplazmózist okozó parazita gazdaállata a macska, de embereket is meg tud fertőzni. Terjedése szennyezett, nem eléggé kifőzött élelmiszerek elfogyasztásával történik, de forrása lehet a macska ürüléke is. Szélsőséges esetben a parazita agyi cisztákat okoz, ez magyarázhatja, hogy a fertőzött gyermekek iskolai teljesítménye általában rosszabb.

Többféle betegséget is gyógyíthatnak a félelmetes paraziták

Közvetlen környezetünkben megszám­lálhatatlan parazita él. Vannak közöttük szemmel láthatatlanok, és nagyon is jól láthatók egyaránt. Az élősködők többsége sokféle betegséget okozhat, ám közülük néhányat már ma is a gyógyítás szolgálatába állítottak a kutatók.

Állatok homeopátiás kezelése (4.)

Cikksorozatunkban ezúttal a homeopátiás gyógyszerválasztást segítő gyakori kérdésekről és a szerek potenciáiról olvashatnak, majd a leggyakrabban előforduló állatbetegségek sorában az ekcéma kezelésével, valamint az ellés, fialás támogatásával ismertetjük meg Önöket.

Paraziták jelenlétével magyarázzák az elhízást

A belekben élő mikroorganizmusokkal magyarázzák a túlsúlyt a washingtoni egyetem kutatói. Szerintük az emésztőrendszerben található különféle baktériumok közül bizonyos fajták hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdaszervezet – vagyis az ember – jobban átalakítsa a táplálékot energiává. Úgy vélik, hogy a baktériumflóra átalakításával befolyásolható az illető testsúlya. Az eredményekről a Proceedings of the National Academy of Sciences online kiadása számolt be 2006 júniusában.

Az állatkínzástól az embervédelemig

Az elmúlt években megdöbbentő méreteket öltött a gyermekeket érő kutyaharapások körüli szenzációhajhászás a sajtó berkeiben. Sokat törtem a fejem, vajon dédszüleink idején, a tanyavilág acsarkodó kuvaszai mellett felcseperedőkről miért nem cikkeztek ennyit. Azon is töprengtem, állatvédelmi törvény ide vagy oda, sajnos nem lett kevesebb a napvilágra kerülő állatkínzásos esetek száma, sőt… Ebbéli gondolataimba mélyedve aztán beletoccsantam egy szép, nagy, illatos, barna kutyakakiba a járda kellős közepén. Újabb talány: hova tűnt Magyarországról az állattartás kultúrája? S volt-e ilyen egyáltalán?

Dr. Flórián Sándor: Gyógyulhatsz, ha akarsz! (3.)

A mai egyetemi orvoslás árnyoldala a krónikus betegségek kezelése. Gyakorlatilag az orvostudomány fejlődése ellenére máig megoldatlan problémát jelentenek a degeneratív betegségek, a rendelkezésre álló terápiák révén csupán a tünetek enyhíthetők, de végleges gyógyulásról nem beszélhetünk. Létezik azonban más út is, amit Dr. Flórián Sándor belgyógyász, homeopata, akupunktőr, holisztikus orvos az elmúlt hetekben megjelent Gyógyulhatsz, ha akarsz! című könyve ismertet. Alább egy hosszabb részletet olvashatnak a kötetnek a bélflórával és a belek eredeti mikroflórája egyensúlyának helyreállításával foglalkozó fejezetéből.