Bach virágterápia kutyáknak is

A Bach virágterápia használata kutyatartóknak is segít számos nehéz helyzetben. Természetes, nem mérgező, mellékhatásoktól mentes. Akinek volt már kutyája, az megtanulta kiismerni az állat karakterét annak viselkedése, testbeszéde alapján. Amint az embereknél, a kutyáknál is igaz: ha nem érzik jól magukat lelkileg, akkor fizikailag is megbetegszenek.

A virágterápia azon a tényen alapul, hogy a kutyák is, épp úgy mint az emberek, képesek érzelmekre. Az állataink viselkedése mentes a kulturális korlátoktól és felesleges szabályoktól, a közvetlenségükkel és spontaneitásukkal a valódi arcukat mutatják, így a terápia bizonyos értelemben könnyebb.

Szelíd segítség a kedvenceknekA különböző betegségek valójában az emberrel való nem megfelelő együttélésből származnak, ami felborítja a mentális és fizikai egyensúlyukat.

A kutyáknál ez a terápia az érzelmi állapotuk megfigyelésével kezdődik. Ez nem mindig egyszerű, de szánjunk rá egy kis időt, és próbáljuk megérteni az állatunk viselkedését, ha ijedt, agresszív, szomorú, hiperaktív. A következő lépés az, hogy beszéljünk állatorvossal, virágterapeutával, hogy eldöntsék, melyik keverék a legjobb az állatunk számára.

Gyakran nekünk is felül kell bírálni a viszonyunkat az állatunkkal. Bizonyos nagyobb viselkedési problémák esetén a terápia jó kezdés lehet. A virágterápia nem változtatja meg a karaktert, csak kiegyensúlyozza a mentális állapotot. Ez a Bach-virágok igazi nagyszerűsége.

Néhány gyakran használt keverék:

Elsősegély csepp: a legfontosabb a kutyák jólétéhez, univerzális szer, gyorssegély. Sikeresen használják, ha a kutyának utaznia kell, vagy fél az állatorvostól, vagy a zajoktól (pl. szilveszterkor); ha bántalmazást szenvedett, vagy sokk érte, ha elveszett, ha lakóhelyet vagy gazdát kell váltania, vagy a macskákkal való konfliktusoknál. Általában akut esetekben használják, életveszélynél, trauma után, kisebb-nagyobb sebészeti beavatkozás után.

Hangafű (Heather): hasznos, amikor a kutya még egy kis időre is fél egyedül maradni, ha folyamatosan igényli a figyelmünket, mert annyira fél az elhagyástól. Megnyugtatja a kutyát, ezzel a gazdának is szabadságot ad. Más virágokkal együtt használják szorongás ellen.

Szőlő (Vine): domináns kutyáknak való, akik tekintélyelvűek és uralkodó habitusúak, segít együttműködőbbé tenni őket más állatokkal és az emberekkel.

Bohócvirág (Mimulus): a félelem virága. Hangos zajoknál, utazástól való félelemnél, nyugalmat ad a mindennapokban. Ha viszont megijeszti az állatot pl. a vihar, majd’ kiugrik a szíve és a légzése is nagyon gyors lesz, akkor jobb a Napvirágot használni, ami kifejezetten pánik ellen való. Ezt a két virágot használják ínygyulladásnál is.

Magyal (Holly): a féltékenység és a birtoklási vágy virága. Amikor a megbízható kutyánk agresszív lesz, ha bárki közeledik, legyen az ember vagy másik állat, ugatva védi a területét, akkor ez a virág megnyugtatja őt. A kutya farkával kapcsolatos problémákra is használják.

Ernyős madártej (Star of Betlehem): trauma okozta lelki sebekre. Az elhagyatás és az emberi rossz bánásmód sajnos még mindig napirenden van. Segít legyőzni ezeket az eseményeket, megvigasztalja és segíti a gyógyulást. Szőrhullásnál is alkalmazzák.

(Olaszból fordította: Székely Enikő)