Szúnyogok, bolhák és négylábú barátaink

A szúnyogok, bolhák és kullancsok nemcsak kellemetlenek a kutyáknak, macskáknak, hanem betegségekkel fertőzhetik meg négylábú barátainkat. Bolhákat nemcsak a kutya és macska szőrében találhatunk, hanem a lakásban is előfordulhatnak. Nézzük meg, hogyan tarthatjuk őket távol természetes módon, illóolajokkal, amelyeket saját magunkon is használhatunk.

A kutyák szőrétől távol tarthatjuk a bolhákat és kullancsokat, ha egy rongyot ecetes vízbe áztatunk, kicsavarjuk, cseppentünk rá két csepp cédrusolajat és két csepp levendulaolajat. Ezzel dörzsöljük át a kutya szőrét naponta. Ez az ápolás nem csak parfüm a bundájának de távolt tartja a kártevőket is.

Átmeneti megoldásUgyanezeket az esszenciális illóolajokat használhatjuk a macskáknál is bolhák ellen. Mivel a macskák köztudottan nem kedvelik a vizet, a keveréket tehetjük egy puha kefére vagy egy száraz rongyra. Tehetünk esetleg 1-2 cseppet egy puha anyagú kendőre a nyakukba, ebben az esetben egy csepp levendula-, egy csepp cédrus- és egy csepp kakukkfűolaj szükséges, hogy egy-két hétig távol tartsa a bolhákat.

A környezet megtisztítása a bolháktól

Bolhákat nemcsak a kutya és macska szőrében találhatunk, hanem a lakásban is előfordulhatnak. Fontos kitakarítani őket, főleg a szőnyegeket és az állat fekvőhelyét. Ahhoz, hogy el tudjuk távolítani a bolhákat, elengedhetetlen, hogy az állatszőrt porszívóval gyakran feltakarítsuk a fekvőhelyéről, a szőnyegekről, a kanapéról, a bútorokról és a padlóról is. A mosható felületeket ecetes vízzel átmoshatjuk, amibe belecsepegtetünk néhány csepp esszenciális olajat, de takaríthatunk alkohol és olaj keverékével is.

A bolhák ellen leghatásosabb illóolajok: cédrus, levendula, kakukkfű. Ezeket keverhetjük más, takarításhoz használt természetes szerekkel, vagy cseppentsünk 2-4 cseppet egyenesen a szőnyegre, illetve az állat fekvőhelyére.

Szúnyogok, szívférgesség ellen

A szúnyogok ugyanúgy megcsípik állatainkat is, de a viszketésen kívül egy nagyon veszélyes betegség hordozói: a szívférgességé. Az illóolajok tehát nem csupán a csípésektől óvják meg szőrös barátainkat, hanem a súlyos betegségtől is.

A leghatékonyabb illóolajok szúnyogok ellen: citromfű és levendula. Használhatjuk ezeket a lakásban is, illetve készíthetünk magunk is rovarriasztót belőlük, nemcsak az állataink, hanem saját magunk számára is.

A szívférgesség ellen nem elég elkerülni a szúnyogcsípést, mert semmilyen rovarriasztó sem 100%-osan hatásos, érdemes konzultálni az állatorvossal.

(Olaszból fordította: Székely Enikő)