Jelek, hogy ideje változtatni kutyája étrendjén

A kutyának megfelelő étel kiválasztása különös odafigyelést igényel. Ennek ellenére sok kutyatulajdonos az állat egész életében ugyanazt a tápot vásárolja, pedig a kutya étrendi igényei az idő folyamán jelentősen változnak. A megfelelő étel kiválasztását befolyásolja az állat életkora, az általános egészségi állapota és az aktivitási szintje is.

Milyen életkorban kell változtatni az étrenden?

Szakértők szerint a kutyák életében három életszakasz van, amikor érdemes (újra) átgondolni az étrendjüket. Az első életszakasz a kölyökkor. Ez idő alatt a növekedéshez előírt táplálékra van szükség, melyet kifejezetten kölyökkutyáknak fejlesztettek ki, és több, a növekedéshez szükséges fehérjét tartalmaz, illetve nagyobb a kalóriatartalma is.

Életkor szerint

A második életszakasz a felnőttkutyakor. Felnőtt kutyák körében sajnos gyakori az elhízottság. Ennek egyik oka a nem az életkornak megfelelő táplálék. Felnőtt kutyák, ha nem sokat mozognak, könnyen elhízhatnak a kölyöktáptól. Érdemes kifejezetten felnőtt kutyák szinten tartására szánt tápot választani.

A harmadik életszakasz az öregkor. Az öreg kutyák gyakran egészségügyi problémáktól is szenvednek, melyeken adott esetben az étrendváltás is tud segíteni. A mozgási problémákkal küzdő kutyáknak például jó választás lehet glükozamint és/vagy zsírsavat tartalmazó kutyatáp. A megfelelő táp kiválasztása adott esetben hatékony módszer lehet például a krónikus vese- vagy szívbetegség kezelésére is. Kifejezetten öregkorra szánt táp nincs, ezért érdemes a felnőttkutyatápok összetevőit tanulmányozva választani.

Mi jelzi, hogy ideje változtatni az étrenden?

Érdemes figyelni bizonyos látható jelekre, melyek az étrend változtatásának szükségességére utalnak:

  • Fakó, fénytelen szőrzet. A fontos zsírsavakban gazdag táplálék fontos összetevő a kutya bőrének egészségesen tartásához. Az ómeag-3 és ómega-6 zsírsavakat tartalmazó tápokkal rövid időn belül simává és fényessé varázsolhatja kutyája bundáját.
  • Letargia, gyengeség. Ha kutyája stresszhelyzeten, betegségen, operáción esett át, természetes, hogy kissé maga alatt van. Az antioxidánsokban gazdag táplálék segíthet felturbózni az immunrendszerét és gyorsítani a gyógyulását. Ne feledje azonban, hogy ha egy kutya váratlanul gyenge és letargikus lesz, étrendváltoztatás előtt érdemes állatorvossal konzultálni.
  • Öregedés. A kutyák mérettől függően 5-7 éves koruk után már középkorúnak, idősnek számítanak. És ahogy a kutya öregszik, úgy változik a tápanyagigénye is. A szenior étrend általában kevesebb kalóriát, de több rostot tartalmaz, és gyakran gazdagítják az életkornak megfelel kiegészítőkkel, például ízületerősítőkkel és antioxidánsokkal.

(Angolból fordította: H. Orsi)