Jelek, hogy ideje változtatni kutyája étrendjén

A kutyának megfelelő étel kiválasztása különös odafigyelést igényel. Ennek ellenére sok kutyatulajdonos az állat egész életében ugyanazt a tápot vásárolja, pedig a kutya étrendi igényei az idő folyamán jelentősen változnak. A megfelelő étel kiválasztását befolyásolja az állat életkora, az általános egészségi állapota és az aktivitási szintje is.

Milyen életkorban kell változtatni az étrenden?

Szakértők szerint a kutyák életében három életszakasz van, amikor érdemes (újra) átgondolni az étrendjüket. Az első életszakasz a kölyökkor. Ez idő alatt a növekedéshez előírt táplálékra van szükség, melyet kifejezetten kölyökkutyáknak fejlesztettek ki, és több, a növekedéshez szükséges fehérjét tartalmaz, illetve nagyobb a kalóriatartalma is.

Életkor szerint

A második életszakasz a felnőttkutyakor. Felnőtt kutyák körében sajnos gyakori az elhízottság. Ennek egyik oka a nem az életkornak megfelelő táplálék. Felnőtt kutyák, ha nem sokat mozognak, könnyen elhízhatnak a kölyöktáptól. Érdemes kifejezetten felnőtt kutyák szinten tartására szánt tápot választani.

A harmadik életszakasz az öregkor. Az öreg kutyák gyakran egészségügyi problémáktól is szenvednek, melyeken adott esetben az étrendváltás is tud segíteni. A mozgási problémákkal küzdő kutyáknak például jó választás lehet glükozamint és/vagy zsírsavat tartalmazó kutyatáp. A megfelelő táp kiválasztása adott esetben hatékony módszer lehet például a krónikus vese- vagy szívbetegség kezelésére is. Kifejezetten öregkorra szánt táp nincs, ezért érdemes a felnőttkutyatápok összetevőit tanulmányozva választani.

Mi jelzi, hogy ideje változtatni az étrenden?

Érdemes figyelni bizonyos látható jelekre, melyek az étrend változtatásának szükségességére utalnak:

  • Fakó, fénytelen szőrzet. A fontos zsírsavakban gazdag táplálék fontos összetevő a kutya bőrének egészségesen tartásához. Az ómeag-3 és ómega-6 zsírsavakat tartalmazó tápokkal rövid időn belül simává és fényessé varázsolhatja kutyája bundáját.
  • Letargia, gyengeség. Ha kutyája stresszhelyzeten, betegségen, operáción esett át, természetes, hogy kissé maga alatt van. Az antioxidánsokban gazdag táplálék segíthet felturbózni az immunrendszerét és gyorsítani a gyógyulását. Ne feledje azonban, hogy ha egy kutya váratlanul gyenge és letargikus lesz, étrendváltoztatás előtt érdemes állatorvossal konzultálni.
  • Öregedés. A kutyák mérettől függően 5-7 éves koruk után már középkorúnak, idősnek számítanak. És ahogy a kutya öregszik, úgy változik a tápanyagigénye is. A szenior étrend általában kevesebb kalóriát, de több rostot tartalmaz, és gyakran gazdagítják az életkornak megfelel kiegészítőkkel, például ízületerősítőkkel és antioxidánsokkal.

(Angolból fordította: H. Orsi)

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés