Segítség, allergiás a kutyám!

A tavaszi, nyári hónapokban tapasztalhatjuk, mennyire megvisel bennünket az allergia. A szénanátha szinte már népbetegségnek számít az emberek körében, de elterjedt és egyre terjed – elsősorban kutyáknál – az ún. atópiás vagy allergiás eredetű ekcéma. Ennek legfeltűnőbb, legkellemetlenebb tünete az erős viszketés és az ebből adódó heves vakaródzás.

Mitől lesznek allergiásak a kutyák?

Kedvenceink is legalább annyira képesek szenvedni az allergiától, mint mi magunk. Jó hír, hogy kíméletesen is segíthetünk rajtuk.

Az allergia a szervezet túlérzékenysége bizonyos anyagokkal, az allergénekkel szemben. Ha az állat szervezete többször kerül kapcsolatba egy bizonyos allergénnel, az immunrendszere érzékennyé, túlérzékennyé válhat (szakmai kifejezéssel: szenzibilálódik), és kialakul a jellegzetes allergiás reakció.

Pollennaptár

Milyen anyagok lehetnek allergének egy kutya számára?

  • házi poratkák
  • penészgombák
  • fák és füvek pollenjei (ezek a szezonális allergiák, ide tartozik a parlagfű-allergia is)
  • az eleség fehérje- vagy szénhidrát komponenseire és a tápok különféle adalékanyagaira is reagálhat az immunrendszer túlzott mértékben (ezek a táplálékallergiák)
  • a bolha nyála ún. bolhaallergiát válthat ki
  • különféle kémiai anyagok vagy vegyi tisztítószerek stb.

Tulajdonképpen bármely anyag kiválthat az arra érzékeny egyedben allergiás reakciót.

Mit okozhat az allergia kutyák esetében?

  • a bőr viszketése (allergiás bőrgyulladás) – ez a leggyakoribb!
  • visszatérő külső hallójárat-gyulladás és/vagy kötőhártya-gyulladás
  • érintettek lehetnek a légutak is (köhögés, tüsszögés, orrfolyás) – ezek a tünetek kutyáknál jóval ritkábban fordulnak elő, mint embernél
  • gyomor-, bélrendszeri tünetek (hányás, hasmenés) is kialakulhat

Ezeket a kellemetlen tüneteket lehet a szokásostól (antihisztaminok, szteroidok) eltérő, kíméletes módon is kezelni. E betegség gyógyítása ún. szelíd módszerekkel – mint amilyen pl. a homeopátia vagy a fitoterápia – nem egyszerű feladat, de nem is reménytelen vállalkozás.

Különösen a nehezen kezelhető, súlyosabb tüneteket mutató esetekben a homeopátia hatékonysága attól függ, hogy mikor kezdjük el a terápiát.

A tünetek aktív időszakában, pl. augusztus végén, ami egy parlagfű-allergiás kutyusnak a legnehezebb időszak, vagy
az ún. allergénmentes időszakban, amikor éppen nincsenek tünetek – ilyenkor sokkal hatékonyabban lehet kezelni egy évek óta fennálló, vissza-visszatérő allergiát!

Vegyük az elsőként említett esetet: eljön az augusztus, a levegőben megnő a parlagfű pollen koncentrációja, és a kutyus már több helyen véresre vakarta magát. Mit lehet tenni? Ilyenkor csak a tünetek enyhítésére, mérséklésére szorítkozhat a terápia.

Miért? Az allergiás megbetegedést kiváltó tényezők a legtöbb esetben igen összetettek és teljesen egyediek. A tartós gyógyuláshoz a túlérzékennyé vált szervezet teljes áthangolására van szükség, ami több tényezőből tevődik össze: a szervezet méregtelenítése, túlérzékenységének csökkentése, ún. alkati kezelés. Mindehhez oly mértékben kell beindítani, mozgósítani a szervezet öngyógyító folyamatait, energiatartalékait, hogy ha ezt az ún. tünetaktív időszakban tennénk, a kezelés elején igen felerősödnének az amúgy is gyötrelmes allergiás reakciók. Ezért szezonális allergia esetén az ilyen áthangoló kezeléseket csak tünet-, ill. allergénmentes időszakban szabad elkezdeni.

Mit tehetünk akkor, ha már megjelentek a tünetek?

A fennálló allergiás tüneteket jól kiválasztott tüneti szerekkel csillapíthatjuk, akár annyira is, hogy gyakran a hagyományos gyógyszerek el is hagyhatók. Ehhez azonban alaposan fel kell térképezni a tünetek egyediségét! Mit értek ezen: ha csak annyit tudunk egy allergiás kutyáról, hogy erősen vakarja magát, ez még édes kevés egy megfelelő homeopátiás szer kiválasztásához.

Nézzünk néhány példát:

Ha kedvencünk erőteljesen vakarja különösen a has és a far tájékát, ahol apró hólyagok jelennek meg, melyek hamar pörkösödnek, és ez a vakaródzás ébredés után a legintenzívebb, akkor a Rhus toxicodendron nevű homeopátiás szer segíthet, ami a mérges szömörcéből készül.

Ha azt látjuk, hogy ekcémás kiütések jelennek meg kedvencünkön, különösen a nemi szervek tájékán, és ezek a kiütések úgy néznek ki, mint egy égési sérülés hatására képződő hólyagok a bőrön, erőteljesen viszketnek, és ahogy vakarja, dörzsöli az állat, egyre fokozódik a vakaródzási kényszere, és enyhülést a hideg borogatás hoz számára, akkor a Cantharis, a kőrisbogárból készült homeopátiás szer lehet a megoldás.

Ha leginkább a mancsok rágcsálása, nyalogatása a legfeltűnőbb tünet, ami nem ritkán súlyos bőrgyulladást is okozhat a lábvégeken, és állataink hajlamosak ilyen időszakban búskomorrá válni, akkor az Ignác babból készült homeopátiás szer, az Ignatia hozhat enyhülést számukra.

Tehát a heveny tünetek megjelenésekor is nagyon fontos, hogy egyedileg, egyedre szabva keressük meg a beteg számra legmegfelelőbb, ún. leghasonlóbb szert (a homeopátia legfőbb elve: a Simile elv alapján), mert ez fogja a leghatékonyabban enyhíteni a tüneteket.

Ahányféle módon nyilvánul meg a vakaródzás az egyes egyedeknél, annyiféle – más és más – homeopátiás szer fogja segíteni a tünetek enyhülését. Az allergiás időszak elmúltával azonban még korántsem ér véget a kezelés, sőt a java még csak ezután kezdődik.

Lássuk, mi a teendő, ha végre lecsengett az allergiaszezon, elmúltak a tünetek, megszűnt a vakarózás, a végtagok rágcsálása. Mit tehet a gazdi annak érdekében, hogy a következő allergiaszezon tünetmentesen, vagy lényegesen kevesebb szenvedéssel teljen?

Ha hosszú távú megoldást szeretnénk egy több éve fennálló allergia esetében, akkor a tünet- és allergénmentes időszakban kezdhetjük el azt az igen összetett, több szinten egymásra épülő terápiát, melyet a homeopata állatorvos egy részletes anamnézis-felvétel alapján állít össze.

Ezen kúra során mélyebben, a kiváltó okoknál kezdve állítjuk helyre a szervezet felborult egyensúlyát. A homeopátia is az ún. holisztikus terápiák körébe tartozik, ami azt jelenti, hogy soha nem a tüneteket, a betegséget kezeljük, hanem mindig a beteget (a maga teljességében) ún. „személyre szabott” terápiával, amit mindenképpen egyedileg kell összeállítani. Ezért egy valóban hatékony kezeléshez igen sok tényezőt kell figyelembe venni: a kutyus pontos tüneteit, az előzményeket (feltételezett kiváltó okokat), a körülményeket, hogy mi javít, mi ront az állapotán, és még a pszichés – lelki beállítottságát is.

Hogyan néz ki a gyakorlatban egy ilyen holisztikus kezelés?

Az első vizit alkalmával a fizikális vizsgálat mellett egy részletes beszélgetés is szükséges a gazdival. A tőle kapott információk segítségével fogom tudni azután a kutya számára egyedileg összeállítani a legmegfelelőbb komplex kezelést. Ennek első lépése, hogy először a szervezetet alaposan méregtelenítsük. Azután a feltételezett kiváltó okok úgymond kivezetése történik. Mit értek ezen? Sokféle tényező lehet olyan hatással a szervezetre, amely felboríthatja az immunrendszer működését, és innentől kezdve egy ártalmatlan anyagot is veszélyes ellenségként fog kezelni.

Ilyen lehet például egy védőoltás, amely túl sok komponenst tartalmazott (pl. egyszerre kapta meg a kutya az 5-7 féle összetevőből álló kombinált oltást, plusz a veszettség elleni oltást is), és ez egy érzékenyebb immunrendszerű állatnál már rendellenes reakciókat válthat ki, akár hónapokkal az oltás beadása után is! Ilyenkor az adott oltóanyagból készült homeopátiás szert (szakkifejezéssel: az oltás nozódáját) adjuk megfelelő hígításban és gyakorisággal, ami azt eredményezi, hogy az oltás által kiváltott, szervezetre káros reakciókat ki tudjuk küszöbölni.

Hangsúlyozom, hogy ez az ún. oltás kivezetés nem csökkenti az állat védettségét az adott kórokozókkal szemben, melyekre az oltást kapta. Így, ha pl. ez okozta az immunrendszer túlreagálását bizonyos ártalmatlan anyagokra, akkor a kiváltó okot kezelve tudjuk megszüntetni az allergiás folyamatot.

Az azonban nagyon ritka, hogy a kutya immunrendszerének túlreagálásáért csak és kizárólag bizonyos védőoltások legyenek felelősek. A leggyakrabban jóval több tényező áll a háttérben (pl. nem megfelelő táplálás, korábban lezajlott betegségek, környezeti ártalmak, tartós stressz stb.), aminek együttes hatása eredményeként borul fel annyira az immunrendszer egészséges működése, hogy ártalmatlan anyagokat is ellenségként kezel. A méregtelenítés és az esetleges kiváltó okok megszüntetése, homeopátiás kivezetése egyébként még csak a kezelés első lépései, a java még csak ezután következik.

A szervezet túlérzékenységét közvetlenül is csökkenthetjük az allergénnel szemben. Ehhez ismernünk kell, hogy mi váltja ki az allergiás reakciót, tehát egy allergia vizsgálatra lesz szükség. Ilyenkor ebből az úgynevezett allergénből készített homeopátiás szert adjuk az állatnak egy előre meghatározott rendszerben több hónapon keresztül, aminek eredményeként az immunrendszer túlérzékenysége kioltódik, csökkennek, ill. megszűnnek az adott allergén(ek) kiváltotta tünetek. Pl. adhatjuk a parlagfűből készült homeopátiás szert, az Ambrosia-t, az aranyvesszőből készült homeopátiás szert, a Solidago-t, vagy a leggyakoribb allergénként szereplő virágporok keverékéből készült kombinált homeopátiás készítményt, a Pollens-t stb.

A kezelés ismételt, kúraszerű alkalmazása az allergiából való meggyógyulást is támogatja.

Alkati kezelés

A homeopátiának van egy specialitása, az ún. alkati kezelés, amely – különösen krónikus megbetegedések esetén – az előbb felsoroltak mellett, a komplex terápia leghatékonyabb részét képezi. Valódi gyógyulás ugyanis egy jó alkati szer nélkül aligha lehetséges. Az alkati szer, vagy más néven alap- vagy krónikus szer a beteg testi és lelki jellemzői alapján, eddigi betegségeinek és öröklött hajlamainak figyelembe vételével, a gazdi igen részletes kikérdezése után kiválasztott homeopátiás szer. Hatására beindulnak a szervezet öngyógyító mechanizmusai, az immunrendszer működése harmonikussá válik.

Láthatjuk, hogy egy allergiás szervezet teljes áthangolásához igencsak összetett és hosszadalmas kezelés szükséges. De mindezek eredményeként az allergiás tünetek egyre enyhébben jelentkeznek, rövidebb ideig tartanak. Szezonról szezonra egyre csökken az allergiás periódus. Tartós gyógyulást azonban több éve fennálló allergiánál csak több szezonon át folytatott, következetes homeopátiás kezelés hozhat – és a végeredmény valódi gyógyulás lehet.

Ne feledjük, kedvencünk tünetmentes időszakában tehetjük a legtöbbet a szezonális allergia okozta tünetek leküzdéséért!

Dr. Kopócsi Andrea
homeopata állatorvos
+36 (20) 928-4425
info@kimintvet.hu
www.kimintvet.hu
https://www.facebook.com/kimintvet/