Segítsen kutyáján homeopátiával!

A homeopátia több mint 200 éve a hagyományos orvoslás alternatívája vagy kiegészítése. A golyócskák azonban nemcsak az embereknél fejtik ki hatásukat, hanem a kutyákat, lovakat, macskákat és társaikat is lehet homeopátiával kezelni akár akut, akár krónikus betegségek esetén, sőt a fizikai panaszok mellett a mentális betegségek kezelésére is alkalmas.

Az állattartók jól ismerik a problémát: megfázás, gyomor-bélrendszeri problémák, rándulások, zúzódások és krónikus panaszok nemcsak embereknél fordulnak elő, ezek a bajok az állatokat is sújtják.

Enyhülést hozhatnak a golyócskák

A hagyományos állatgyógyászat alternatívájaként egyre több állattartó fér hozzá a homeopátia alkalmazási lehetőségeihez. A Samuel Hahnemann által vallott homeopátia alapelvét – hasonlót a hasonlóval gyógyítani – használják a kutyák, macskák, lovak és más állatok kezelésére is. A homeopátia nemcsak a fizikai panaszok, hanem mentális betegségek kezelésére is alkalmas. Sok kutyatulajdonos is a homeopátiára támaszkodik, ha változtatni akar a kutya nem kívánt viselkedésén.

Golyócskák kutyáknak

Homeopátiás anyagokat adhatunk be a kutyáknak oldat vagy golyócskák formájában. Ezeket vagy ivóvízben oldjuk fel, vagy közvetlenül a szájba adjuk. Csakúgy, mint az embernél, a kutyáknál is érvényes, hogy a gömböcskéket ne közvetlenül étkezés előtt vagy étkezés után adjuk. Homeopátiás anyagokat a kutyáknak injekcióval is be lehet adni. Hogy mely szer alkalmas, és mindenekelőtt milyen állapotban van a kutya, az állatgyógyász határozza meg.

Természetes, hogy egy állatnál nem olyan könnyű a baj meghatározása, mivel a kutya nem tudja magát szóban kifejezni, hogy hol és milyen panaszai vannak. Az esetleges változásokat az állat viselkedése mutatja, például az ivási szokásai.

Sok tünet levezethető a testtartásból is. Fontos tudni ekkor, hogy a kutya megváltozott viselkedése valamilyen eseményhez kötődik-e, például baleset vagy egy másik kutya harapása okozza, vagy nem ismert a közvetlen kiváltó ok. A kutyatulajdonos összegyűjthet az állat-homeopata vagy állatgyógyász számára minden jellemző változást.

Homeopátia kutyáknak akut helyzetekben

A homeopátia nagyon népszerű többek között a kutyatulajdonosoknál, mert akut esetekben is segít, vagy vészhelyzet esetén megkönnyebbülést hozhat. Bizonyos szerek már bizonyítottak a kutyák tipikus panaszainál. Ezek a következőkben ajánlások, de nem helyettesítik az állat-homeopata vagy az állatgyógyász tanácsát:

  • Megnyugtatáshoz: Aki az állatorvos felkeresése előtt meg akarja nyugtatni kutyáját, megpróbálhatja ezt a Bach-virágterápiából ismert Rescue Remedey cseppekkel. Ezek a cseppek használhatók minden más esetben is, ha a kutya szorongást vagy nyugtalanságot mutat. Ha a kutya fél a szilveszteri tűzijátéktól vagy nyugtalan, a Bórax segíthet.
  • Sérülések: Bármilyen sérülés setén (húzódás, zúzódás) adható a kutyának Árnika a vérzéscsillapításhoz. Az árnika elősegíti a sebgyógyulást is.
  • Operáció: Ha a kutya műtéti beavatkozást igényel, egyidejűleg a homeopátia is használható. A műtétet megelőző és azt követő napon árnikát adunk be, a műtét napján a kutyának adható Foszfor.
  • Kullancs: A kullancs eltávolítása után Belladonna választható.
  • Hasmenés, vagy hányás: Nux vomica adható romlott étel okozta gyomorémelygés esetén, Okoubaka (szantálfaféle) hasmenés ellen. Ha a kutya hosszú autós utakon hány, Cocculus adható be.

(Németből fordította: Koncz László)