Kutya, macska – kevesebb allergia a családban

Minél több a gyerek közelében élő kutya és macska, annál kevesebb vagy kevésbé erős lesz a később kialakuló allergia (asztma, ekcéma, orrfolyás, szemviszketés stb.) Ebben összegezhető annak a svéd vizsgálatnak az eredménye, amely 1278 gyerekre terjedt ki, és amelyről a PLOS One (nyílt hozzáférésű tudományos szakfolyóirat) nyomán a New York Times számolt be.

A kutatók 249 – 6-12 hónap közötti életkorú – csecsemő szüleit kérdezték ki a háziállat-tartási szokásaikról, majd a kisgyerekek 18 hónapos, 3 éves és 8-9 éves korában klinikai vizsgálatokkal mérték fel az allergiás panaszokat. A vizsgálatban részt vevő további családok kezdetben kérdőívet töltöttek ki, a későbbi életkorokban pedig ugyancsak kérdőíveken számoltak be a gyerekeknél esetleg előforduló asztmáról, ekcémáról és különféle allergiás panaszokról (allergiás kötőhártya-gyulladás, orrfolyás, szemviszketés stb.).

Érdekes összefüggések

Az allergiás panaszok, tünetek jelentkezése a gyerekeknél következetes összefüggést mutatott a háziállatok számával. A legtöbb allergia azon családokban (a gyerekek egyharmadánál) fordult elő, ahol egyáltalán nem volt házi kedvenc, a kutyák, cicák számának emelkedésével párhuzamosan pedig fokozatosan csökkent, egészen a nulláig (az 5 vagy több kutyát, illetve macskát tartó családokban).

A tanulmány vezető szerzője, Bill Hesselmar (gothenburgi egyetem – University of Gothenburg) az eredményeket értékelve fontosnak tartotta kiemelni, hogy a háziállatok jelenléte csak az egyik tényező az allergia kockázatának csökkentése szempontjából. Ugyancsak lényeges, hogy a családban élnek-e testvérek, valamint az, hogy a gyermek hüvelyi úton született-e. „Így néz ki a gyakorlatban a higiénia hipotézis” – mondta. Az allergia kialakulásának esélye már attól is csökken, ha az anyuka a szájába veszi a cumit, majd visszaadja a picinek, tette hozzá.

Ha szeretne a háziállatok és a gyerekek kapcsolatáról is olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Jól jár a gyerek a szőrös családtaggal