10 dolog a ház körül, ami mérgező lehet a kutya számára

Évente mintegy 100 000 állatmérgezés fordul elő az Egyesült Államokban. Ezek közül sokat olyan dolgok okoznak, amelyek akár az Ön háza táján is megtalálhatók. Nem szabad elfelejtenünk, hogy sok minden, ami az emberek számára biztonságos, az állatokra káros lehet. A skála a gyógyszerektől élelmiszereken át egészen a növényekig, műtrágyákig terjed.

A mérgezési tünetek jelentkezhetnek gyomorpanaszoktól idegi, szív- és légzőszervi problémákon át kómáig vagy akár halálig. Nézzük, melyek a leggyakoribb mérgek, amelyek veszélyeztetik kedvenceinket.

Embereknek szánt orvosságok

Hasznos, gyakran életmentő orvosságok akár ellenkező hatást is gyakorolhatnak az állatokra. Sokszor még nagyobb adagra sincs szükség ahhoz, hogy komoly károsodást okozzanak. Ilyen orvosságok lehetnek például a szteroidmentes gyulladáscsökkentők vagy az antidepresszánsok, melyek kisebb állatoknál már egészen kis adagban is gyomorfekélyt vagy szélütést okozhatnak.

Bolha és kullancs elleni szerek

Külsőleg használva valóban segítünk vele kedvenceinknek, hogy megszabaduljanak az élősdiektől, de nagyon sok állat mérgezését okozta már, hogy lenyelte a szert. Kis testű kutyáknál külsőleg történő túladagolás is előfordulhat.

Emberi élelmiszerek

Akármilyen kolduló szemekkel is bámul ránk a kutyánk, amikor csokoládét vagy szőlőt eszünk, ha megkeményítjük a szívünket, és nem adunk neki, azzal az életét menthetjük meg. Az állatok anyagcseréje az emberekétől eltérő, ami számunkra teljesen ártalmatlan, az egy kutya számára akár halálos is lehet. Ilyen élelmiszer például a csokoládé (főleg a keserű csoki) és a kávé, az alkohol, az avokádó, a makadámiadió, a szőlő és a mazsola, valamint a számos termékben megtalálható xylitol.

Egér- és patkányméreg

A rágcsálóirtó szerek a kutyák szervezetére komoly problémát jelenthetnek. A tünetek a méreg típusától függenek, és előfordulhat, hogy az elfogyasztás után csak napokkal később jelentkeznek. Mérgezést az is okozhat, ha a kutya a mérgezett rágcsálót fogyasztja el.

Állatgyógyszerek

Pontosan úgy, ahogy mi, emberek is megbetegedhetünk vagy meghalhatunk gyógyszermérgezésben, az állatgyógyszerek is okozhatnak mérgezést. A leggyakrabban mérgezést okozó gyógyszerek a fájdalomcsillapítók és féreghajtók.

Növények

A zöld növények szépen mutatnak a lakásban és a kertben, de nem feltétlenül állatbarátak is. Kutyákra mérgező növények például az azáleák és rhododendronok, a tulipán, a sárga nárcisz és a szágópálma.

Veszélyes kemikáliák

Nem meglepő módon a mérgező anyagok között szerepelnek a ház körül előforduló kemikáliák, oldószerek, fagyálló, medence tisztításhoz használatos vegyszerek is, amelyek gyomorrontást, levertséget, égési sérülésekhez hasonló sérüléseket okozhatnak.

Háztartási kemikáliák

Emberre és állatra egyaránt veszélyesek lehetnek a különböző tisztítószerek, például a fehérítő vagy a lefolyótisztító, amelyek súlyosan károsíthatják a légutakat és a gyomrot.

Nehézfémek

A festékekben, linóleumban, akkumulátorokban előforduló ólom, ha a kutyák szervezetébe kerül, gyomor-bél és neurológiai tüneteket okozhat. Pénzérmék lenyelése után cinkmérgezés léphet fel.

Műtrágya

A gyep és a kert táplálására szolgáló termékek lenyelése mérgező lehet az állatok számára.

A mérgezés elleni legjobb védekezés, ha a kutyánk nem fér hozzá a veszélyes anyagokhoz. Ha mégis felmerül a gyanú, hogy a kutyánk mérgezést szenvedett, gyűjtsünk össze mindent, ami a potenciális mérgező anyagból maradt, hogy megmutathassuk az állatorvosnak.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha kiváncsi, hogy mire kell még vigyázni egy kutya táplálkozásánál, ajánljuk az alábbi cikket:

A nyírfacukor mérgező a kutyáknak!