A nyírfacukor mérgező a kutyáknak!

A nyírfacukorként vagy xilitként ismert népszerű alapanyag kémiailag a cukoralkoholok csoportjába tartozik, édes ízű, vízben jól oldódik, ezért a cukor helyettesítésére használják. Energiatartalma kétharmada a hagyományos cukorénak, embernél nem okoz, a kutyákat azonban megölheti, mert veszélyesen alacsony szintre csökkenti a vércukorszintet.

Mivel a xilitol – a hagyományos szénhidrátokkal szemben – az emberben nem okoz inzulinreakciót, alacsony glikémiás indexű tápláléknak minősül, amit cukorbetegek vagy metabolikus szindrómában szenvedők is fogyaszthatnak.

Xilitol eltérő mennyiségben nagyon sok növény rostjában van, például a kukoricáéban is. Nem véletlen, hogy a boltokban kapható xilitol általában kukoricából készül. Nagyipari előállítása többlépcsős, bonyolult kémiai folyamat. Emiatt az ipari folyamat miatt – bármilyen szépen is hangozzék – a nyírfacukorral szemben a xilitol nem természetes alapanyag.

Az emberre nézve semmiféle egészségkárosító hatása nem ismert (legfeljebb egyéni érzékenység esetén hasmenést okozhat): az egyik legkomolyabb kísérlet során a résztvevők átlagosan havi 1,5 kg xilitolt fogyasztottak el (a legnagyobb napi adag 430 g volt), mindenféle negatív hatás nélkül.

A kutyák szervezetében azonban másképpen hat a xilitol, mint az emberekében, és komoly egészségkárosító hatása van.

Míg az emberi szervezetbe kerülve a xilitol semmiféle hatással nincs az inzulintermelésre, addig a kutyáknál a fogyasztást követően nagyfokú inzulinelválasztás indul be – a xilitol a kutyák szervezetében hatszor nagyobb inzulinreakciót vált ki, mint azonos mennyiségű cukor. Az inzulin a normális vércukorszintet veszélyesen alacsony szintre csökkenti.

Három gramm xilitol egy körülbelül 30 kilós kutyánál akkora vércukorszint-csökkenést okozhat, amekkora megöli az állatot. Egy kistestű kutyának jóval kevesebb is elég: egy spániel például már két darab cukormentes rágótól is elpusztulhat.

Ha valakinek a kutyája véletlenül xilitolos édességet fogyasztott, azonnal állatorvoshoz kell fordulni – addig is megpróbálhatja meghánytatni a kutyát. A xilitolmérgezést általában huszonnégy órás, intravénás glükózinfúzióval szokták kúrálni, ezzel helyre lehet állítani a vércukorszintet úgy, hogy ne károsodjon az állat mája.

Ha kiváncsi rá, hogy millyen mérgező dolgok leselkednek még egy kutyára a ház körül, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

10 dolog a ház körül, ami mérgező lehet a kutya számára