Így nyaraljunk kutyával!

A kutya a legtöbb helyen családtagnak számít, akitől nem szívesen válunk meg a nyaralások alkalmával sem, akár még akkor sem, ha külföldre utazunk. Mire figyeljünk oda utazáskor, főként repüléskor, mi legyen az úti patikában, legyen érvényes kutyaútlevél – az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

Kutyabarát legyen a szállás!

Ha szállást keresünk belföldön vagy külföldön, akkor mindenképpen figyeljünk arra, hogy kutyabarát helyről van-e szó, külföldi célállomás esetében a pet-friendly kifejezést érdemes keresni, de több szálláskereső oldalon külön is szűrhetünk erre a kifejezésre. Az önálló nyaralóházak és apartmanok javasoltak a kutyával utazóknak, így a kutyusnak a kertben lesz egy kis élettere, ráadásul kevésbé valószínű, hogy belebotlunk egy-egy ellenséges, kutyát kevésbé elfogadó nyaralótársba. A szállásfoglalás előtt mindenképpen érdemes egyeztetni közvetlenül a szállásadóval arról, hogy milyen kutyát vagy kisállatot fogad, ugyanis vannak olyan helyek, ahol csak a kisebb méretű kedvenceket látják szívesen.

Repülés kutyával

Repülős nyaralásnál néhány fontos részletre oda kell figyelni: egyrészt az olcsó, fapados repülőjáratok egyáltalán nem vállalják állatok utaztatását, csak a vakvezető kutyákat engedik fel a fedélzetre, másrészt a klasszikus légitársaságok is szigorú szabályokat követnek kutyás utasaik esetében. A kutyus szállítása kétféle módon történhet: vagy a fedélzeten, ha a kutyabox maximum kézipoggyász méretű, és befér az előttünk lévő ülés alá, illetve a poggyásztérben, hivatalos, maximum 125x69x80 cm-es boxban. Egy gép fedélzetén egyszerre legfeljebb két egyforma fajtájú állat utazhat, ezért ezt előre egyeztessük a légitársasággal a jegyvásárlásnál. Egy utas maximum két állatot vihet magával, ezen felül csak önálló légi áruként lehet szállítani őket. A budapesti repülőtér termináljára bevihetők a kutyák.

Stresszcsökkentés utazás alatt

Ha mégis a repülő mellett döntünk, akkor tegyünk be az állat mellé valamilyen otthoni kedvenc játékot vagy rongyot, amely ismerős illataival megnyugtathatja a kutyust. Ez egyébként hasznos lehet az autóban is, illetve hosszabb autóútnál álljunk meg egy-két óránként pihenőre, evésre, ivásra, egy kis mozgásra. Az autós utazás lényegesen könnyebb kutyával, különösen, ha van a családnak saját járműve, amit ismer a kutyus. A gépkocsikölcsönzők közül keressük a pet-friendly vállalatokat, amelyek nem számolnak fel külön díjat a kutyusokért.

Útipatika baj esetére

Biológiai szempontból egy idegen országban a kutyák sem viselkednek másként, mint az emberek. Az idegen tápok, ételek, a szokatlan víz náluk is hasmenést, hányást okozhat, a sós tengervíz pedig kiszáradást, szőrhullást, a naptól kiütések jelenhetnek meg a bőrükön. Érdemes ezért úti patikával készülni a kutya számára is. Ha tehetjük, vigyük magunkkal a megszokott tápját és elsősorban palackozott vízzel itassuk. Az állatgyógyszerek határon való átvitele csak külön orvosi papírral lehetséges, így inkább a természetes étrend-kiegészítőket csomagoljuk el baj esetére. A huminsav például pár óra vagy nap alatt megszünteti a hasmenést, a hányást, sőt a belőle készült krémek sikeresen kezelik a viszketést, az esetleges bőrproblémákat. Utazás előtt már itthon érdemes elkezdeni valamilyen immunerősítő kúrát, hogy erősen vágjon neki a kutyus a nagy kalandnak.

Kutyaútlevél külföldön

Az Európai Unióban és azon kívül is különböző szabályok vonatkoznak a kutyusok határátlépésére. Az Állatorvosi Kamara kisállat-útlevélről szóló weboldala hasznos információkkal szolgál arról, hogy miként lehet igényelni a szükséges határátlépési dokumentumokat, és milyen védőoltások szükségesek egy-egy országba való belépéshez. Az kutyaútlevél egyébként csakis az éves veszettség elleni oltás beadatásával érvényes, így ha nyaralás előtt az állatorvosnál járunk, akkor igazoltassuk vele kedvencünk oltásait az útlevélben is. Ezzel ugyanis az uniós országok között szabadon szállíthatjuk a kedvencünket, és ezt az iratot kérik a repülőtereken is.

Kutyabarát strand

Horvátországban és Görögországban a legtöbb strandon tilos a kutya fürdetése, ugyanakkor több tucat hivatalos strand kínál kutyabarát partszakaszt, és az eldugott, néptelen kis öblökben is fürödhet velünk a kutyus. Mielőtt kiválasztjuk, hogy hova megyünk nyaralni, vegyük figyelembe azt is, hogy a közelben lévő strandon milyen szabályok érvényesek. Olaszországban a főszezonon kívül szinte minden közstrandon szívesen látják a kutyákat is, viszont június és augusztus között csak a kijelölt kutyabarát helyekre lehet bevinni a család kedvencét. Már léteznek olyan weboldalak, ahol mindig összegyűjtik a kutyabarát strandok listáját.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Figyeljen oda, ha a kutyája stresszes!