Figyeljen oda, ha a kutyája stresszes!

Szokatlanul viselkedik a kutyája? Túlságosan szorongónak vagy kedvetlennek látszik? A stressz sokkal általánosabb a kutyáknál, mint gondolnánk, ráadásul negatívan hathat kutyája általános egészségére. Nézzük, melyik az az öt gyakori jel, amely stresszre és szorongásra utal, és amelyek megkönnyítik a probléma felismerését és a gyors segítséget.

Hasmenés, székrekedés vagy egyéb emésztési problémák

Bár ezeket a problémákat általában betegségekhez vagy étel intoleranciához társítják, a szorongás is előhozhatja. Ha a hasmenés, székrekedés vagy más emésztési problémák komolyak, vagy 24 órán túl tartanak, feltétlenül konzultáljon állatorvosával.

Étvágycsökkenés

A kutyák nem böjtölnek vagy diétáznak, mint az emberek. Tehát ha a kedvencünk hirtelen elveszti az érdeklődését az étel iránt, azt mindenképpen érdemes komolyan venni. Könnyen okozhatja stresszes állapot, ami hosszabb távon komoly súlycsökkenéshez vezethet.

Elvonulás

Vannak kutyák, amelyek szeretnek időről időre félrehúzódni. Ha azonban egy kutya állandóan elszigeteli magát a többi állattól vagy embertől, az szorongásra vagy betegségre utalhat.

Több alvás

Minden gazdi ismeri a kutyája alvási menetrendjét. Ha kutyája a szokásosnál többet alszik, vagy túlságosan letargikusnak tűnik, beszéljen állatorvosával. A letargia sokszor betegség, sérülés vagy trauma első jele. Komoly kiszáradás is okozhatja.

Agresszív viselkedés

Az agresszió a stressz vagy betegség jele lehet, gyakran riadt testhelyzet és arckifejezés, valamint alázatos viselkedés kíséri. Az agresszió kezelése a viselkedést irányító technikákra fókuszál, melyekkel segítjük a kutyát a szorongás vagy düh feloldásában.

Hogyan segíthetünk stresszes kutyánkon?

Játsszunk/mozogjunk vele rendszeresen

A fizikai aktivitás, például a labda elkapása, vagy egy séta remek stresszoldó a kutyák számára.

Teremtsünk egy biztonságos zónát

Legyen a kutyának egy elkülönített helye a lakásban, ahova stresszes helyzetekben, például mennydörgés vagy partik esetén elmenekülhet. Adja oda a kutyának a kedvenc tárgyát, például egy játékot, amely segít megnyugtatni, és nézzen rá gyakran. Ha lehetséges, maradjon mellette, amíg a nagyon stresszes helyzet elmúlik. A gazdi jelenléte rengeteg bátorítást ad az állatnak.

Válasszunk jó minőségű kutyatápot

A kutya étrendje szerves része az állat egészségének és jóllétének. Ha a kutya étrendje nincs megfelelő egyensúlyban az élethelyzetével és életstílusával, annak előre nem látható káros következményei lehetnek, ami szorongáshoz és stresszhez vezethet.

Ha a probléma nem akar megoldódni, kérjen tanácsot állatorvosától, aki segíthet a kutya stressz-szintjének csökkentésében.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Így nyaraljunk kutyával!