Négylábúak a családban Az egészséges állattartás három pillére

Egyre több kutya, macska szenved allergiától, szőr- és bőrbetegségektől, ízületi problémáktól, gyomor- és bélpanaszoktól, veseelégtelenségtől, cukorbetegségtől, daganatoktól, epilepsziától. Gondot okozhatnak a védőoltások is, de a kisállatok helytelenül kezelt szerepe is a családban. Mit mond erről tanácsadónk, dr. Kopócsi Andrea állatorvos?

Az első pillér a táplálkozás

Több mint kétezer éve, Hippokratész óta tudjuk, hogy az egészség a belekben kezdődik – az egészséges bélflóra képezi a jól működő immunrendszer alapját embernél és állatnál egyaránt. Az elfogyasztott táplálékból nyer energiát, abból tartja fenn magát, abból építkezik a szervezet.

Rohanó világunkban, elkényelmesedett társadalmunkban magától értetődőnek tűnik, hogy a speciálisan „kedvenceink igényeihez igazodó, teljes értékű”-nek mondott konzervekkel, száraz tápokkal etessük állatainkat. Néhány mozdulat, és máris az etetőtálban van a porció. Gyors, tiszta, kényelmes. Ráadásul még jó érzést is kelt a tudat, hogy kedvencünk a legjobbat, a teljes értékűt kapja, hiszen „minden benne van, ami az állatnak kell” – hangoztatják a gyártók.

De valóban igaz ez? Miért van ma oly sok beteg kisállat, és miért nem volt ennyi a tápok, műkaják nélküli múltban? Mi az összefüggés az étrend és a megbetegedések között?

Napjainkban egyre több kutya, macska szenved allergiától, szőr- és bőrbetegségektől, ízületi problémáktól, gyomor-, illetve bélpanaszoktól, hasnyálmirigy-gyulladástól, étel- és pollenallergiától, autoimmun betegségtől, veseelégtelenségtől, cukorbetegségtől, daganatoktól, pajzsmirigy alul- vagy túlműködéstől, epilepsziától. A túletetés és a túl sok jutalomfalat (mint a szeretet félreértelmezett megnyilvánulása), a túlzott szénhidrátbevitel kutyáknál, macskáknál is elhízást okoz, valamint emésztőrendszeri problémák, keringési elégtelenségek, mozgásszervi megbetegedések, immunrendszeri gyengeségek okozója lehet.

Vitathatatlan, hogy az ilyen jellegű problémák felmerülése esetén a komplex, egyedre szabott terápia részét képező természetes étrendre történő átállás nyújt megnyugtató, hosszú távú megoldást.

A ragadozógyomorral rendelkező kutya és macska egészséges étrendje jelentősen különbözik a növényevők vagy mindenevők étrendjétől. Megfelelő minőségű nyers hús, belsőség, zöldség, gyógynövény, esetleg kevés gabona meghatározott arányú keverékére van szükségük.

Második pillér: túlzott védőoltások és a gyógyszerek mellékhatásai

Az egészséges állattartás második pillérét a túlzott védőoltások és a gyógyszerek mellékhatásainak problematikája jelenti. Ez megint egy eléggé neuralgikus pont.

A kedvencként tartott állatok évente ismételt kötelező és ajánlott védőoltásai gyakran okozhatnak különféle mellékhatásokat, sokszor olyanokat is, amelyeket nem hoznak összefüggésbe az adott védőoltással: például a fejlődés ütemének csökkenése, elhúzódó hasmenés, ekcéma, felső és alsó légúti tünetek, idegrendszeri tünetek, viselkedési zavarok stb.

Ezek kiküszöbölésére is létezik „szelíd” megoldás: az oltások okozta terhelések csökkentése észszerű oltási programmal, melyben fontos szerepet kap a mellékhatásokkal szembeni homeopátiás védelem. Ezekkel jelentősen csökkenthető, illetve kivédhető az esetleges mellékhatások kockázata. Ha az oltás beadását követően jelentek meg kedvencünknél bizonyos tünetek, akkor érdemes elvégezni annak a védőoltásnak az ún. „kivezetését”, mely feltételezhetően hozzájárulhatott a tünetek megjelenéséhez. Fontos megemlíteni, hogy ez nem csökkenti a védőoltások hatékonyságát. Ezzel a módszerrel sok esetben érhető el javulás vagy teljes gyógyulás olyan esetekben is, amikor az akadémikus orvoslás sikertelen.

Gyakran okoznak enyhébb-súlyosabb tüneteket, mellékhatásokat a gyógyszerek is. Az általuk kiváltott nem kívánatos hatásokkal szemben is hatékonyan alkalmazható ez az eljárás.

Harmadik pillér: az állat helye a családi rangsorban

Ez elsősorban kutyáknál lényeges. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gazdik tisztában legyenek bizonyos alapelvekkel, „szabályokkal”, amelyek elősegítik a kedvencükkel való harmonikus együttélést.

Gyakran keresnek fel tanácsadásomon zavaró viselkedési problémákkal. Ezek szinte mindig szoros összefüggésben vannak a kutya környezetével és „falkája” életmódjával. Például az agresszív viselkedést okozhatja fokozott szexuális aktivitás, nem az állatnak megfelelő hely a családi hierarchiában, kölyökkori trauma és számos egyéb tényező. A kutya komplex vizsgálatával, egész életének alapos feltárásával, a kutya és gazdája együttes megfigyelésével orvosolhatók ezek a problémák.

Célom, hogy az állat viselkedése kiegyensúlyozottá váljon, ezáltal megszűnjön az agresszív, szorongó vagy épp visszahúzódó viselkedése.

Sok esetben a gazdik és a vele együtt élők családtagként kezelik a kutyát. „Ő az én szőrös gyermekem” – hallom sokszor a rendelőmben az állat szeretetétől túlfűtött gazdiktól. Ez az egyik leggyakoribb hiba, amiről sejtelmük sincs ezen állatbarátoknak, és sok viselkedési, de akár egészségi probléma is származhat belőle.

Egy kutyát soha nem szabad úgy kezelni, mint egy embert, vagy mint egy gyereket! Hogy miért? Mert a kutya falkaállat. Ha a gazdája – legtöbbször nem is tudatosan – mindent megenged neki, minden kívánságát teljesíti, akkor a kutya ezt úgy értelmezi, hogy ő a falkavezér. Miért jelent ez problémát? A kutya, mint falkaállat ennek a szerepnek meg akar felelni, ez az ösztöneiből ered.

Egy házi kedvenc nem tudja megvalósítani a „falkája” egész napos felügyeletét, ezért állandó stresszhelyzetben él. Ha ez sokáig fennáll, akkor ugyanaz a probléma lép fel, mint amelyet az embereknél látunk hosszan tartó stressz esetén. Mindenféle fizikai tünetet képes kiváltani: az allergiától kezdve az autoimmun betegségeken át az epilepsziáig, de akár még daganatos betegségek kialakulásához is hozzájárulhat.

Tanácsadásom keretében megtanítom a gazdikat arra, hogyan lehet létrehozni azt a viszonyrendszert a kutya környezetében, mely mind a gazda, mind a kedvence számára biztosítja a kiegyensúlyozott, sok örömet nyújtó élet lehetőségét.

Dr. Kopócsi Andrea
homeopata állatorvos
+36 (20) 928-4425
info@kimintvet.hu
www.kimintvet.hu

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

FIP – a rettegett macskabetegség