FIP – a rettegett macskabetegség

A FIP-et, a macskák fertőző hashártyagyulladását koronavírus okozza. Többnyire tenyészetekben, menhelyeken, sokmacskás háztartásban fordul elő, de a benti cicaként tartott házi kedvenc is megbetegedhet, mivel ember által is könnyen behordozható az addig vírusmentes környezetbe. Macskatulajdonosok rémálma a FIP, az agresszív lefolyású és végzetes betegség.

A még kifejletlen immunrendszerű fiatal állatok, valamint a legyengült idős macskák veszélyeztetettebbek, de megbetegíthet erejük teljében lévő cicákat is. A vírus többnyire a száj- és orrüregen keresztül bejutva okoz gyulladást, majd szétszóródik a testben. Észlelését megnehezíti az is, hogy a vírus több hónapon át lappanghat a szervezetben, mielőtt megjelennek a betegség tünetei.

Két tünetcsoport észlelhető, attól függően, hogy egyes szerveket megtámadó száraz, vagy a testüregeket érintő nedves FIP-ről beszélünk. Ez utóbbi agresszívebb és gyorsabban fejlődik.

Kezdetben a betegség mindkét típusa általános tünetekkel jár: az állatok étvágytalanok lesznek, legyengülnek, szőrzetük elveszti fényét és durvává válik, a nyálkahártyák sárgás elszíneződést mutatnak.

A száraz FIP jellemzői

Lelassult növekedés (kiscicáknál), levertség, hasmenés, láz, vérszegénység, sárgaság, szemgyulladások, idegrendszeri tünetek (görcsök, mozgáskoordinációs problémák).

A nedves FIP jellemzői

Étvágytalanság, jelentős testsúlyvesztés, tartós láz, hasmenés, folyadék-felhalmozódás a hasüregben, a mellüregben és a szívburokban, nehézlégzés, tüsszögés, orrfolyás.

A tudomány jelen állása szerint a FIP gyógyíthatatlan, ha kifejlődött a betegség, minden fáradozás ellenére a legtöbb macska 2-5 héten belül elhullik. Száraz FIP esetében, ha nem olyan heveny formájú a megbetegedés, esetleg pár hónapig életben tartható a beteg állat.

Hogyan védekezhetünk ellene, van-e hatékony módszer a megelőzésére?

Kiemelten fontosnak tartom, hogy a macskatulajdonosok minden lehetséges módon törekedjenek arra, hogy elkerüljék a betegség kialakulását (egészséges étrend, stresszmentes környezet, az alomtálca rendszeres fertőtlenítése, zsúfolt tartás elkerülése, szűrés, a szerológiailag pozitív állatok elkülönítése).

A megelőzés egyik eszköze lehet az orron át beadható védőoltás (nazális vakcina), amely bizonyos mértékig nyújthat csak védelmet. A védekezés másik módja az állat immunrendszerének a fertőzéssel szembeni specifikus megerősítése homeopátiás orális vakcinával (paramunizálás), amellyel hatékonyabban csökkenthető a FIP-betegség kialakulásának kockázata.

A betegség alternatív kezelése is szóba jöhet. Ilyen esetekben igen sok tényezőt figyelembe vevő komplex terápiára van szükség, amit a homeopata állatorvos specifikusan az adott egyedre állít össze, a tünetek részletes ismeretében. Gyógynövényekkel, gyógytáplálékokkal is kiegészíthető a kis betegek kezelése, valamint a megelőzést is hatékonyan szolgálhatják az immunrendszer megerősítésével.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy fertőzés gyanúja esetén késlekedés nélkül forduljanak állatorvoshoz!

Álljon itt Maci cica története, aki meggyógyult a betegségből.

A megelőzés életet menthet – Maci története

2017 elején Maci cicánk egészsége hirtelen megromlott. Csapzott lett a bundája, letöredezett a bajusza, tavasz közepére már nagyon lesoványodott, alig 3 kg volt a súlya. Vizsgálatok sora következett, a hasüregében kis mennyiségű folyadékot észleltek. A diagnózis lesújtó volt: FIP (macskák fertőző hashártyagyulladása). Ekkor májust írtunk.

Az első sokk után elkezdtem keresni a megoldást. Nem akartam elfogadni a helyzetet. Alternatív gyógymódok után kutattam. Így találtam rá 2017 júniusában dr. Kopócsi Andrea homeopata állatorvosra. Rövid tájékozódás után felvettem vele a kapcsolatot. Nem volt még tapasztalatom a módszerrel kapcsolatban, de úgy éreztem, meg kell próbálnom. Részletesen kikérdezett, és az információk ismeretében összeállította nekünk a szereket, és minden tudnivalót elmondott.

Maci betegen és egészségesen
Maci betegen és egészségesen

A hatás hamarosan szembetűnővé vált. Beindult a súlygyarapodás, augusztusban Maci már 5 kg volt, megszépült a szőre, visszanőtt a bajusza, és újra jókedvű lett. 2017 novemberében kontrollvizsgálaton jártunk a kezelőorvosunknál, aki szinte meg sem ismerte Macit, olyan jól nézett ki.

Folyamatosan tartottuk a kapcsolatot Kopócsi doktornővel is, és 2018 januárjától apránként csökkentettük az adagokat, majd év végére egy kivételével le is tettük a szereket. Maci azóta is jól van. Minden nap hálásak vagyunk, hogy segítséget nyújtott nekünk.

Szabó Anita (2019. május)

Dr. Kopócsi Andrea
holisztikus állatorvos, homeopata
Tel: +36 (20) 928-4425
E-mail: info@kimintvet.hu
Web: www.kimintvet.hu
Facebook: KimintVet

Próbálja ki a Natúrsziget homeopátiás szerkeresőjét!

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Segítség, allergiás a kutyám! (1.)