Mit tegyünk, ha beteg a kutya

Bodri egy Mátra-alji falu lakója, hűséges házőrző, és a csirkéket is szívesen móresre tanítja, ha elkóborolnak az udvarban. A kutya már benne van a korban, de még meglehetős az erőnléte –  82 éves gazdája, az egyedül élő Erzsi néni nagy örömére. Novemberben Bodri megbetegedett. Nem tudjuk, mi történt vele, de hogy komoly a baj, az nyilvánvaló volt.

Hiszen az amúgy vidám alaptermészetű „hölgy” szinte elő sem bújt a kutyaházból, és ha mégis kedvetlenül kimerészkedett, nem nyúlt sem az ételhez, sem a vizéhez. Nem kellett neki a megszokott főtt csirkefarhát, a kutyatáp, és semmilyen ételmaradék. Így hát Erzsi néni külön főzött rá, hogy meggyógyítsa.

A kutya fejedelmi étrendje

Szerepelt a kutya menüjében a pörkölt házi nokedlivel és az olajban sült krumplis pogácsa, emellett kínált neki csabai szárazkolbászt is. De hiába, Bodri csak ímmel-ámmal fogyasztott ezekből, és látszott a viselkedésén, hogy nem vagy csak alig érzi a szagokat. Talán koronavírusos a kutya? – tettük fel a kérdést, de persze választ nem kaptunk rá.

Egyértelmű volt, hogy a fejedelmi étrend önmagában kevés lesz a puli gyógyulásához. Mivel korábban már egyszer-kétszer segített neki egy különleges májregeneráló gyógynövény-koncentrátum, úgy gondoltuk, most is beválik, és kihúzza a bajból. Tudtuk, hogy ez a sokoldalú készítmény akkor is működik, ha a kutya szervezetébe netán valami méreganyag került, amivel a mája nem képes megbirkózni.

A kutya magától tudta, hogyan kell bevenni a gyógynövényt

De hogyan adjuk be Bodrinak a szert? Nos, Erzsi néni ujjára cseppentettünk a koncentrátumból 1-2 cseppet, és láss csodát: a kutya örömmel lenyalta a gyógynövényt. Így ment ez naponta háromszor, több napon át, Bodri pedig egyre jobban lett, végül teljesen meggyógyult.

Bodri újra boldog

Újra érzi a szagokat, visszatért az étvágya, és ismét boldogan szaladgál az udvarban, ellátja fontos feladatait – erről a csirkék többet tudnának mesélni… Persze Bodri is elmondaná, ha tudna embernyelven beszélni, hogy mennyire bízik a gyógynövények csodálatos hatásában, és köszöni az életmentést.

K. G.

A szerkesztő megjegyzése: Házi kedvenceinknek, főleg ha már idősebbek, gyakran szükségük lehet a máj vagy a vese energiájának erősítésére, és ehhez remekül felhasználhatjuk az embereknél már bevált gyógynövényeket. A kutyáknál talán inkább a máj, a macskáknál viszont inkább a vese kéri és hálálja meg az effajta segítséget.

10 dolog a ház körül, ami mérgező lehet a kutya számára