Európában is népbetegséggé vált az elhízás

Egyre nagyobb gondot okoz az Európai Unió országaiban is az elhízás. Immár odáig jutottunk, hogy minden negyedik gyermek túlsúlyos. Az EU egészségügyi biztosa, Markos Kyprianou úgy véli, mindent meg kell tenni azért, hogy a gyermekeket ne találják meg a chipset és más „rágcsálnivalókat” reklámozó hirdetések. Az EU-biztos hozzátette: az elhízott gyermek később is számos egészségi problémával néz majd szembe. Szerinte egyébként a legrosszabb a helyzet Dél-Európában, valamint az unióhoz legutóbb csatlakozott közép- és kelet-európai országokban.

Korábban a „vén kontinens” lakói csupán mosolyogtak a kövér amerikaiakon, mára azonban őket is elérte az elhízási hullám. Igaz, Európában még mindig kevesebb magas koleszterintartalmú, zsíros ételt fogyasztanak, mint az Egyesült Államokban, ezzel együtt is tény azonban, hogy az EU-tagállamokban élő gyermekek között egyre több a kövér. Ha pedig az egész lakosságot tekintjük, minden második ember túlsúlyosnak minősül, legalábbis az új tagállamok lakói esetében.

Az EU illetékesei fontosnak tartják, hogy az iskolákból mielőbb száműzzék a cukros üdítőitalokat és a sok zsírt tartalmazó „rágcsálnivalókat”. Franciaországban például már betiltották az ilyen ételeket és italokat árusító automaták használatát az iskolákban. Hasonló lépéseket fontolgatnak az unió más tagállamaiban is.

Natúrsziget