Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Meditációval csökkenthető a magas vérnyomás

Újabb tapasztalatok támasztják alá, hogy a naponta kétszer végzett meditáció, izomellazítás vagy más hasonló módszer alkalmas a magas vérnyomás csökkentésére. Különösen igaz ez akkor, ha kezdődő, más néven határeseti magasvérnyomás-betegségről van szó.

San Francisco térségében 150 fekete bőrű férfi és nő vett részt a kutatásban, amelynek során különböző relaxációs technikákat próbáltak ki. Érdekesség, hogy a meditáló nőknél nagyobb mértékben csökkent a vérnyomás, mint a férfiak csoportjában. Valamennyi módszer közül a legegyszerűbb és igen eredményes volt az, amikor a résztvevők egy mantrát – vagyis egy egyszerű szót vagy hangot – ismételgettek csukott szemmel, nyugodtan ülve vagy fekve. Mindössze 20-20 perc elegendő reggel és este a kívánt hatás eléréséhez.

A legegyszerűbb és világszerte legismertebb mantra az OM vagy AUM szó, amelynek ismételgetése során elménk a világmindenség alaprezgésével harmonizáló frekvenciatartományba kerül.

Normális vérnyomás értéknek általában a 120/80-at tekintik. A magasvérnyomás-betegséget megelőző állapot, vagyis a határeseti magas vérnyomás akkor áll fenn, ha a vérnyomás érték 120/80 és 140/90 között van. Azoknál az embereknél, akik a meditáció valamilyen formájával igyekeztek mérsékelni a vérnyomásukat, a lazítást követően a szisztolés (vagyis a magasabb) érték 2–5, míg a diasztolés (alacsonyabb) szám 2–9 egységgel csökkent.

Natúrsziget