Veszélyes amerikai szívgyógyszer?

Újabb gyógyszerbotrány van kibontakozóban az Egyesült Államokban. Egy genetikailag módosított készítmény, amelyet 2001-ben történt bevezetése idején áttörésnek minősítettek a szívbetegségek kezelésében, a legújabb kutatások szerint fokozza a kezelés utáni szívhalál kockázatát. A kórházi kezelésben részesülő pácienseknek adott nesiritide három vizsgálatban is fokozta a halálozás kockázatát azon betegekéhez képest, akik a hagyományos nitroglicerint vagy placebót kaptak.

Az intravénásan bejuttatott gyógyszert az Egyesült Államokban eddig több mint 600 ezer esetben alkalmazták. Dr. Jonathan D. Sackner-Bernstein, a Mannhassetben lévő North Shore University Hospital kardiológusa, a tanulmányt jegyző vezető kutató kijelentette: „igen riasztó eredmények születtek”. Hozzátette: nagyobb, átfogó tanulmányra van szükség, hogy tisztázzák a nesiritide biztonságos voltát. A tanulmány a Journal of the American Medical Association (JAMA) című tekintélyes szaklap 2005. áprilisi számában jelent meg.

Ugyanakkor a gyártó cég, a Johnson & Johnson illetékese a vizsgálatot nem tartja mértékadónak, a gyógyszert pedig továbbra is biztonságosnak és igen hatékonynak minősíti. A nesiritide Amerikában Natrecor néven került forgalomba, és a Johnson & Johnson leányvállalata, a Scions Inc. hozta forgalomba.

A most nyilvánosságra került adatok egy hónappal követték azt a korábbi tanulmányt, amely a nesiritide-et a veseproblémák fokozott kockázatával hozta összefüggésbe.