Új ételpiramis a helyes táplálkozáshoz

Az Egyesült Államokban nyilvánosságra hozták az új ételpiramis felépítésének alapelveit. Az ételpiramis segédletként szolgál a helyes táplálkozás népszerűsítéséhez. A benne foglaltakat időről időre korszerűsítik, hozzáigazítva az új tudományos ismeretekhez. Az új modell a korábbiakhoz képest nagyobb változatosságot kínál: 12 különféle, az egyéni szükséglethez igazított étrendet kínál.

A régi ételpiramis a különböző táplálékkategóriákat vízszintes sávokban tartalmazta, ezt sokan nem tudták helyesen értelmezni. Az új útmutató már a szivárvány különböző színeivel jelöli az egyes élelmiszercsoportokat, így a várakozások szerint egyszerűbb lesz használni.

A MyPyramid névvel jelölt útmutató a 12 különféle étrendi modellt az egyéni kalóriaszükséglethez és a testmozgás mértékéhez igazítja. Az egyes élelmiszercsoportokat hatféle színnel jelölték: a narancssárga a gabonafélékre, a zöld a zöldségre, a vörös a gyümölcsre, a sárga az olajokra, a kék a tejtermékekre, míg a lila a húsfélékre és a hüvelyesekre utal. Az egyes kategóriákon belül nagyobb a kínálat gabonaféléből, zöldségből, gyümölcsből és tejtermékekből, mert az ajánlások szerint az egészség védelmében ezekből többet kell fogyasztani.

Első ízben 1992-ben alkották meg az ételpiramist. Az azóta eltelt csaknem másfél évtizedben az amerikaiak egyre kövérebbek lettek, és immár a gyerekeket is elérte az egyre tömegesebbé váló elhízás.

A következő hónapokban a kormányzat, valamint a különféle élelmiszergyártó és -kereskedő cégek minél több helyre akarják eljuttatni az új ételpiramist ábrázoló posztereket és a hozzájuk kapcsolódó útmutatókat. A gyerekek számára angolul és spanyolul készítik el ezeket a tájékoztató anyagokat, és remélik, hogy mind több családban veszik majd figyelembe a korszerű étkezéssel kapcsolatos irányelveket.

Természetesen nemcsak az ételpiramis színeiben, hanem a tartalmában is vannak változások. Az egyik legfontosabb újdonság, hogy az embereket a megfelelő adagú étel megválasztására próbálják ösztönözni. Igyekeznek ezt a háztartásokban használt mértékegységekben (például csésze, uncia stb.) megadni, hogy megkönnyítsék a háziasszonyok dolgát. További lényeges változás az, hogy az új irányelvekben felhívják a figyelmet a szénhidrátok helyes kiválasztására. Például „rossz” szénhidrátok helyett „jó” szénhidrátokat vehetnek magukhoz az emberek, ha a megszokott fehér kenyér helyett teljes őrlésű gabonalisztből sütött kenyeret fogyasztanak.

Ugyancsak ajánlják, hogy naponta 80–90 gramm teljes kiőrlésű gabonalisztből készült ételt, két csészényi gyümölcsöt, két és fél csésze zöldséget, valamint három csésze zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejet fogyasszanak az emberek.

A krónikus megbetegedések megelőzésére napi legalább 30 perces testmozgás javasolt. Összesen 23-féle általános ajánlást és 18 egyéb olyan irányelvet fogalmaztak meg, amelyek az idősebbeknek, a gyerekeknek vagy más, az átlagostól eltérő népességcsoportnak szólnak.