A radikális fogyókúra elhízáshoz vezethet

Aki próbálkozott már testsúlyának csökkentésével, és előtte alaposan tájékozódott, tudhatja, hányfajta „egyedül üdvözítő” fogyókúra létezik, milyen sokféle receptet kínálnak „biztos eredménnyel”. Nem ritka, hogy gyors és nagymértékű fogyást ígérnek radikális módszerrel. Aki azonban már kipróbált ilyet, találkozhatott a jojó jelenséggel, vagyis azzal, hogy amit néhány hét alatt leadott, azt hamar visszaszedte magára, sőt kényszerűen meg is toldotta néhány kilóval.

Különösen kamaszlányok szeretnének gyorsan és látványosan lefogyni, és nem riadnak vissza az olyan radikális módszerektől sem, mint amilyen az étkezések kihagyása, a koplalás, hashajtók szedése vagy a hányás. Most texasi kutatók (University of Texas, Austin) megállapították, hogy az említett módszerek alkalmazása nyomán a későbbiekben általában inkább hízás következik be. Lisa Dorfman dietetikus, az Amerikai Dietetikusok Társaságának szóvivője ezt azzal magyarázza, hogy az efféle módszerek nyomán megváltozik a szervezet anyagcseréje, lelassul a metabolizmus, mert a test „nem tudja”, mikor következik újra normális étkezés. Egyszerűbben megfogalmazva arról van szó, hogy egészségesebb, ha valaki elfogyaszt egy szelet süteményt, mint ha fogyókúrázik egy hétig, majd annak végeztével magába töm egy egész tortát.

Összesen 496, Austin térségében lakó 11–15 éves lány vett részt a kutatásban, amelynek eredményeit az American Psychological Association’s Journal of Consulting and Clinical Psychology című szaklap 2005. áprilisi számában tették közzé. A kutatók végkövetkeztetése, egyben tanácsa a fiatal lányoknak a következő: ügyelni kell arra, hány kalóriát vesznek magukhoz, valamint rendszeres testmozgást kell végezni. Ahogy Eric Stice, a texasi egyetem pszichológusa megfogalmazta: „senki ne vegyen magához több kalóriát, mint amennyire szüksége van”.