Fontosabb a D-vitamin a csontoknak, mint gondolták

Korábbi ismereteinkkel ellentétben nem a kalciumbevitel a legfontosabb a csontok egészsége szempontjából, hanem az elegendő mennyiségű D-vitamin jelenléte. Legalábbis ezt állítják azok az izlandi kutatók, akik a kalcium-anyagcsere, így a csontritkulás szempontjából oly fontos mellékpajzsmirigy-hormon (PTH) szintjének alakulását vizsgálták. Figyelembe vették mind a szervezetbe bejutó kalcium, mind pedig a D-vitamin mennyiségét, és arra a következtetésre jutottak, hogy az említett hormon szintje inkább függ a D-vitamin jelenlététől, mint a kalciumétól.

Dr. Gunnar Sigurdsson, a reykjaviki Landspitali Egyetemi Kórház endokrinológus professzora kijelentette, hogy a szervezet normál homeosztázisához (egyensúlyához) kevesebb kalciumra van szükség, ha elegendő D-vitamin jut a szervezetbe, illetve elég napfény éri a bőrt. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs szükség kalcium bevitelére is, de a kívánatos arány e két anyag között más, mint korábban gondolták.

Az izlandi kutatók 2310 egészséges embernél mérték a mellékpajzsmirigy-hormon szintjének alakulását a D-vitamin és a kalcium bevitelétől függően. Úgy találták, hogy ha elég D-vitamin termelődik a szervezetben, akkor már napi 800 mg-nál kevesebb kalcium bejuttatása is megfelelő mellékpajzsmirigy-hormon szintet eredményez, míg a magas kalciumfogyasztás (napi 1200 mg-nál több) sem elegendő az ideális PTH szinthez, ha nincs jelen megfelelő mennyiségű D-vitamin.

A fentiek alapján a szakértők véleménye az, hogy a napi D-vitamin-adagra vonatkozó ajánlásokat módosítani szükséges. Jelenleg az Egyesült Államokban napi 300-600 NE (nemzetközi egység) D-vitamin javasolt, de előnyösebbnek látszik a napi 1000 NE ajánlása – 1000-1200 mg kalcium bevitelével egyidejűleg.

Az izlandi kutatók eredményei a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóirat 2005. november 9-ei számában jelentek meg.

Dr. Robert P. Heaney endokrinológus, az omahai Creighton Egyetem tanára ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a napi D-vitamin-bevitelnek csupán a 10%-a jut be a táplálkozás révén a szervezetbe, a maradék 90%-ot a bőrünk termeli meg, amikor napfény éri. Az azonban, hogy mennyi napsugárzás jut a bőrünkre, nem csak az időjárástól függ. Heaney rámutatott, hogy rendkívül fontosak a szokások és a társadalmi környezet. Így például Szaúd-Arábiában általános a D-vitamin-hiány, mert a férfiak és a nők egyaránt elfedik testük legnagyobb részét a nap elől.