Egyre több sportolót és diákot ér el a Staphylococcus-fertőzés

Staphyloccus-fertőzésekről egyre nagyobb számban jelennek meg értesülések az Egyesült Államokban, elsősorban Ohióban, de más tagállamokban is. A jelek szerint mind erősebb és a hagyományos kezelésnek mindinkább ellenálló Staphylococcus-törzsek fejlődnek ki.

Ezek a fertőzések elsősorban a középiskolásokat, az egyetemi és főiskolai hallgatókat, illetve a profi sportolókat fenyegetik.

Az amerikai futballt, valamint a pankrációt (wrestling) űző sportolókat, sőt a vívókat is fenyegetik az úgynevezett methicillinnek ellenálló Staphylococus aureus (MRSA) törzsek. Valaha ezek a baktériumok elsősorban kórházakban és más egészségügyi intézményekben okoztak fertőzést, ma már azonban megtalálhatók a sportolók öltözőiben, az edzőtermekben és egyéb sportlétesítményekben is. Bár egyre szélesebb körben jelennek meg tájékoztató információk a bőrfertőzések okozta veszélyekről, a Staphylococcus okozta betegségek tovább terjednek.

A lakosságot általában és a hivatásos sportolókat különösen magas számban érintő Staphylococcus-fertőzések hatására a betegségek megelőzésével és legyőzésével foglalkozó kormányhivatal (Centers for Disease Control and Prevention – CDCP) felkérésére kutatást folytattak. A CDCP által finanszírozott tanulmány kimutatta, hogy az Egyesült Államokban a sürgősségi ellátás keretében kezelt összes bőrfertőzés 59%-ában kimutatható volt az említett Staphylococcus-törzs, az MRSA. Az MRSA által okozott fertőzések aránya egyes kórházakban 15%-ról 74%-osra nőtt.

A Staphylococcus-baktériumok általában megtalálhatók a légutakban és az egészséges emberek bőrén is, de igen veszélyesek lehetnek, sőt halált is okozhatnak, ha a bőr sérülésein, sebeken keresztül bejutnak a szervezet belsejébe. Ha már egyszer bekerültek, akkor belső szervi betegségeket, ízületi gyulladást és tüdőgyulladást is okozhatnak.

Az MRSA bőrkontaktus révén kerülhet át egyik emberről a másikra. Az általa okozott tünetek általában mérsékeltek, ha azonban a beteg nem kapja meg a megfelelő kezelést, akár végzetesek is lehetnek.

Ide kapcsolódik a legfrissebb fejlemény: a Newcastle-ben működő orvosi kutatóintézet Malcolm Young professzor vezette kutatócsoportja számítógépes elemzéssel három olyan, eddig más betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszert talált, amely hatásos lehet az MRSA-fertőzésekben. Erről a Journal Live adott hírt. Az MRSA által okozott betegségek évente 5 ezer ember halálához vezetnek Nagy-Britanniában.