Főleg középkorú felnőttek választják a komplementer gyógymódokat

Az idősebbeknek gyengébb az egészségük és kevesebbet tudnak költeni gyógyulásra, mégis egy most zárult, több mint 30 ezer emberre kiterjedő amerikai felmérés adatai szerint leginkább a középkorú felnőttek használják a különböző komplementer és alternatív gyógymódokat.

A kutatást a Wake Forest Egyetem orvosi központja és az Észak-karolinai Egyetem kutatói végezték. A valóság rácáfolt az előzetes elképzelésekre, mutatott rá a vizsgálatot vezető dr. Joseph Grzywacz. Az eredmények az amerikai szociológiai társaság negyedévente megjelenő szakfolyóirata, a Journal of Health and Social Behavior márciusi számában jelentek meg.

Összesen 30 785 felnőtt adatait elemezték. A kutatásba bevont személyek átlagéletkora 45 év volt, és nemek szerint osztották fel őket. A résztvevőket megkérdezték, hogy a vizsgálatot megelőző évben használtak-e legalább egyet a felsorolt 28-féle komplementer (vagyis kiegészítő jellegű – a szerk.) vagy alternatív (tehát helyettesítő – a szerk.) terápiák közül.

A komplementer és alternatív gyógymódokat a kutatók 6 csoportra osztották. Ezek a következők voltak: alternatív orvosi rendszerek, biológiai alapú terápiák, testet kezelő módszerek, test-lélek szintű beavatkozások, energiaterápiák és imádkozás.

A résztvevőket megkérdezték arról is, van-e valamilyen betegségük, panaszuk (például fájdalom), valamilyen krónikus problémájuk vagy betegség okozta nehézségük a mindennapi élettevékenységükben.

Grzywacz és munkatársai úgy találták, hogy az összes vizsgált komplementer és alternatív gyógymód közül leggyakrabban az imádkozást, a biológiai alapú terápiákat, valamint a test-lélek kategóriába sorolt eljárásokat alkalmazták. A középkorúak gyakrabban használtak ilyen gyógymódokat, mint akár az idősebb, akár a náluk fiatalabb korosztályhoz tartozók. A 65 éves és idősebb korosztályban az imádkozás volt a leggyakrabban alkalmazott módszer.

A kutatók eredményeiket azzal magyarázzák, hogy az idősebb felnőttek többsége valószínűleg az öregedéssel járó egyfajta természetes folyamat részének fogja fel a különböző fájdalmakat és betegségeket, ezért úgy véli, hogy azokat nem feltétlenül szükséges kezelni. Ezzel szemben a középkorú vagy fiatalabb emberek még biztosak abban, hogy valamifajta gyógymóddal lehet javítani az egészségükön.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com, http://www.hbns.org