Ördögi kör: gyógyszerre gyógyszer

És ez még mindig a lehető legjobb forgatókönyv. Sajnos a tanulmányok gyakran részrehajlók, az eredményeket elferdítik, és a gyógyszerek már azelőtt bekerülhetnek a fogyasztás gyors körforgásába, mielőtt egyáltalán kiderülhetett volna, hogy biztonságosak-e.

Gyógyszerrel vagy nélküle

Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy végső soron a saját testünkről van szó, és a döntés, hogy gyógyszerrel próbáljuk-e kúrálni bajainkat, egyedül a miénk.

Ha az orvos ajánl egy gyógyszert, érdemes utánanézni, mielőtt elkezdenénk használni. Soha ne gondoljuk azt, hogy az orvosunk mindenre tudja a választ, és tisztában van a legfrissebb kutatási eredményekkel. A legtöbb orvos sajnos vajmi kevés segítséget tud nyújtani a korábban megtanult gyógyszerlistán kívül…

Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy ismerjük az adott gyógyszer lehetséges mellékhatásait, olvassuk el a használati útmutatót, és ne gondoljuk azt, hogy ha egy mellékhatást „ritkának” tüntet fel a leírás, az nem fordulhat elő éppen velünk. Döntsünk aszerint, hogy a várt előnyös hatások valóban felülmúlják-e a lehetséges kockázatokat.

Legyünk tisztában azzal, hogy rengeteg gyógyszert túl sokszor és feleslegesen írnak fel – ezeket gyakran emlegetik „bestseller gyógyszerekként”. Vajon miért?

Gyógyítás = az egészség megtalálása

Ha nem azonnal, hanem csak végső megoldásként folyamodunk gyógyszerekhez, máris nagy lépést tettünk a helyes irányba.

Az alábbi állapotokat például életmódbeli változások segítségével is lehet kezelni, illetve meg lehet előzni, míg egy átlagos orvos valószínűleg potenciálisan veszélyes gyógyszereket fog ajánlani a következőkre:

  • diabétesz
  • szívpanaszok
  • magas vérnyomás
  • magas koleszterinszint
  • álmatlanság

Kétségtelenül hatalmas gondolkodásmódbeli váltást jelent annak felismerése, hogy testünk igenis képes meggyógyítani önmagát, míg a gyógyszerezés gyakran csak akadályozza ezt a folyamatot. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a betegség gyógyításának legfontosabb alapelvét: mindig találjuk meg a probléma alapvető okát! Gyógyszerekkel elfedni a tüneteket, csak hogy enyhítsük azokat – ez semmit nem old meg. A betegséget csak a gyökerek feltárásával lehet megszüntetni.

A legtöbb ember nem ismeri fel, hogy igenis lehetséges optimális egészséget fenntartani pusztán azáltal, hogy elkerüli a szükségtelen gyógyszerszedést, és a megfelelő táplálkozás és testmozgás alapelveit alkalmazza, amelyek a következők:

  • kerüljük a cukrot és a finomított szénhidrátokat
  • együnk feldolgozatlan, jó minőségű, lehetőleg organikus élelmiszereket, amelyek megfelelnek táplálkozási típusunknak
  • táplálékunkat igyekezzünk minél nyersebben, feldolgozatlan állapotában fogyasztani
  • fogyasszunk megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavat
  • mozogjunk rendszeresen.

(Forrás: FDA Announces 20 Dangerous Drugs You Should NOT Be On, angolból fordította: Kolontár Elvira)