Pálmaolaj erdő- és állatirtás nélkül

Világszerte növekszik az igény a pálmaolaj iránt, amelyet nemcsak élelmiszerek és kozmetikai termékek alapanyagként használnak fel, hanem bioenergia előállítására is alkalmazzák. India és Kína után – 2,7 millió tonnával – Európa importálja évente a legtöbb pálmaolajat.

OlajpálmaA FAO (az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete) számításai szerint a bioenergiára használt pálmaolaj igény a 2001-es adatokhoz képest 2030-ra megduplázódik.

Az olajpálma, amely minden más olajmagvak és olajos növények közül a legnagyobb hozammal rendelkezik hektáronként, kizárólag Ázsia, Afrika és Amerika trópusi területein él meg. Az olajpálma-ütetvények kialakítása azonban az őshonos erdők irtásával, az őshonos állatok (például a tigris, az elefánt és az orángután) élőhelyének lerombolásával, és nem utolsó sorban a helyi közösségek jogainak és érdekeinek mellőzésével jár. Ehhez még hozzájárul az is, hogy az emberi tevékenységből származó üvegházgáz-kibocsátás 20%-a az erdőirtásra vezethető vissza. Éppen ez az oka, hogy az üvegházgáz-kibocsátás tekintetében a világ legtöbb pálmaolaját előállító Indonézia a harmadik a rangsorban a világon.

Felelős, hitelesített vásárlás

A WWF a Kerekasztal a Fenntartható Pálmaolajért (RSPO) egyik alapító tagjaként 2002 óta dolgozik azon, hogy fenntartható módon alkalmazható pálmaolaj-termelés folyjon. Az RSPO kialakított egy szabványrendszert, amely biztosítja, hogy a pálmaolaj kitermelése környezetileg és társadalmilag is felelős módon történjen.

A mostanában leszállított délkelet-ázsiai pálmaolaj már azt mutatja, hogy a szabványrendszer sikeresen működik. Számos európai cég, mint például az Unilever, a Sainsbury’s és az Albert Heijn már nyilvánosan is elkötelezte magát, hogy csak hitelesített pálmaolajat fog vásárolni.

A WWF reméli, hogy sokan csatlakoznak hozzájuk. A szervezet emellett felszólítja a feldolgozókat és a kiskereskedőket, hogy készítsenek konkrét, határidős terveket pálmaolaj vásárlásuk 100%-osan hitelesítetté válásához.

(Forrás: WWF Magyaroroszág)

(A pálmaolaj nagyon nagy hőtűrésű főzőolaj, fritőzben is kiválóan használható. Szobahőmérsékleten olyan sűrű, mint a libazsír, sütéskor nem habzik – a második-harmadik sütés után sem –, mint például a napraforgó- vagy olívaolajok. Nem ég meg, nem színeződik el. Használat után csak le kell szűrni, hagyni kihűlni és jól záródó edénybe tenni. Nem szennyeződik, nem avasodik meg. Úgy „kopik” el, hogy lassan elfogy… A benne sütött étel friss, ropogós marad. Érdemes tehát használni, de ellenőrizzük, hogy a fenti szempontok szerinti termelésből származik-e – a szerk.)