Drámaian nő az autisták aránya

Két évtized alatt hihetetlen mértékben megugrott az autizmus gyakorisága, 600%-kal lett több az autista gyermek az USA-ban. Néhány év alatt – 2002-től 2006-ig – 57%-kal nőtt a számuk. Erről számolt be a CDC (Centers for Disease Control), a Betegségellenőrző Központ jelentése.

Az autizmus olyan bonyolult rendellenes állapot, amelyben a betegségben szenvedő személy mintha önmaga világába volna zárva: a rendellenesség beszűkíti emberi kapcsolatait, kommunikációját, és a személy viselkedési zavarokat mutat. Az autizmus kialakulásának oka ismeretlen.

Ijesztően növekvő számok

A jelentésben ez áll: a tényt nem lehet leegyszerűsíteni arra, hogy ma pontosabban diagnosztizálnak az orvosok, korábban fedezik fel a rendellenességet, vagy többféle magatartási zavarra terjesztik ki az „autizmus” diagnózist. A tavalyi jelentést ugyanilyen módszerrel készítette el a CDC, és mégis, míg 2007-ben még minden 150 nyolcéves gyermek között 1 autista volt, ma 110 közül kerül ki egy beteg.

Az autizmus népbetegséggé lépett elő, iszonyú terhet rakva az érintett családokra – és nagy feladatot róva az egészségügyre. Az Autism Speaks nemzeti tudományos és tanácsadó szervezet egyik alapítója, Bob Wright kijelentette: „Ezzel ténnyel a kormányzat is megerősítette, hogy az amerikai gyermekek 1%-a autista. A kérdés az, hogy meg kell-e várnunk, amíg a kongresszus minden egyes tagjának lesz autista gyermeke vagy unokája, amíg minden egyes családot érint ez a kétségbeejtő betegség. A közel 750 000 autista gyermek már akkora problémát jelent, ami időszerűvé teszi a kutatásához, kezeléséhez elengedhetetlen anyagi források megítélését. Nem várhatjuk meg, amíg emberek millióit érinti a betegség, nem várhatunk újabb 20 évig.”

Korábban kellene felfedezni

A szervezet tudományos vezetője az autizmus kutatásának erősítésére szólította fel a szövetségi kormányzat egészségügyi szerveit: „Sok újat megtudtunk az autizmusról az elmúlt öt évben. A legkritikusabb kérdésekre azonban nem tudjuk a választ: mi okozza az autizmus tüneteit, és hogyan lehetne kezelni ezt a rendellenességet.”

A Harvard Közegészség-tudományi Egyetemének 2007. évi kutatása szerint évente 35 milliárd dollárba kerül az autisták gondozása. Az összeg – az autisták számának növekedésének arányában – nyilván növekedett az elmúlt két évben. A legifjabbak között gyakoribbá vált az autizmus, a felnőtt autistáknak pedig otthonban való elhelyezésre, képzésre, munkalehetőségre, egészségügyi ellátásra és egyéb szolgáltatásokra van szükségük, olyan ellátásokra és szolgáltatásokra, amelyek egyelőre nem is léteznek.

Az autizmus körébe tartozó magatartási rendellenességeket még ma sem sikerül időben felfedezni. Az volna az ideális, mondja Bob Wright, ha már 2 éves kor körül kiderülne a betegség, mert a korábban elkezdett kezelés jobb esélyeket adna a gyermeknek. Ezzel szemben túl sok az olyan gyermek, akin a rendellenességet csak 6, 7, sőt 8 éves korban diagnosztizálják.

(Forrás: Független.hu)