Utazó gyógynövénykert

A japán tájtervezőkből álló Earthscape csoport egy 60 m-es, gyógynövényekből készült, szállítható emberi alak, a Herbman segítségével mutatja be, mire jók az egyes gyógynövények. A világjáró csapat lakókonténerei napközben kávézóval, biobüfével csalogatják az érdeklődőket.

20100312-herbman-2A Medical Herbman Café Project (MHCP) azért indult, hogy megismertesse az emberekkel, hogyan is lehet gyógyításra használni a gyógynövényeket. A Herbman a helyszíntől függően akár 60 m széles is lehet, és térképként szolgál, hogy bemutathassa, milyen gyógynövények mely testrészeket gyógyítanak. Azokat a növényeket például, amelyek az emésztést segítik, a gyomor „régióba” ültették, azokat pedig, amelyek a váll merevségét oldják, a váll helyébe ültették stb.

A csapat világjáró túrára indult, hogy minél több emberrel ismertesse meg a gyógynövények titkait. A konténerekben megtalálható minden, amire csak szükségük van. Amikor új területre érkeznek, az összes gyógynövényt, ültetési hozzávalókat és eszközöket kicsomagolják, és indul a kertültetés. Ha lehetséges, a tervezők szeretnek helyi gyógynövényeket is felhasználni.

Amint elkészült a hatalmas, ember alakú gyógynövénykert, a mobil konténereket ideiglenes kávézóként és boltként működtetik, kiegészítve egy egyszerű konyhával, amely újrahasznosítható elemekből és régiségekből épült fel. A vendégek a kertből származó gyógynövényekkel készült ételeket és italokat kóstolhatnak, és eközben mindent megtudhatnak az egészségre gyakorolt hatásukról is.

Miután a növényeket betakarították, a tervezők összepakolnak, a Herbman-show elindul a következő állomás felé. A csapat az összes bevételt a fejlődő országok javára utalja át, ahol a befolyt összegből játszótereket építenek.

(Forrás: Utazó gyógynövénykert)