A Föld legnagyobb szélerőműve

Norvégia a világ legnagyobb turbinájának megépítésére készül, hogy még gazdaságosabbá tegye a partközeli szélerőmű telepeket. A tervek szerint a turbina 162,5 méter magasan helyezkdik el, a forgórész átmérője kb. 145 méter.

Az óriásturbina 10 megawattos teljesítményével, amellyel 2000 otthon energiaellátása biztosítható, háromszor olyan hatékony lesz, mint a jelenlegi turbinák. A megépítésre előreláthatólag 2011-ben kerül sor. A prototípus megépítése 67,5 millió dollárba kerül, ebből az Enova norvég technológiai inkubátor 23 millió dollárt állt. Az energianyereség a turbina mozgó alkatrészei súlyának és számának csökkentéséből adódik; a turbina áttétel nélküli generátorrendszerrel dolgozik.

A szélturbinát a norvég Sway cég építi, és először Norvégia délnyugati részén, Oeygardenben,a szárazföldön fogják tesztelni. A többi partközeli szélerőműtől eltérően, ahol a turbinák a tengerfenéken állnak, a Sway turbinái úsznak. Ez lehetővé teszi olyan partközeli területek kihasználását, ellátását, ahol erősebb és állandóbb a szél.

Az úszó torony voltaképpen nem más, mint egy pózna, amely az alacsonyan elhelyezkedő súlypont érdekében a víz alatt ballaszttal van feltöltve. Egyetlen csővel és egy szívóhorgonnyal erősítik a tengerfenékhez, ezért 5-8°-ban meg tud dőlni, és együtt tud forogni a széllel.

Norvégiai a világ egyik vezető olaj- és gázkitermelője, de energiájának javát vízerőművekből nyeri. Ez a turbina remélhetőleg megadja a partközeli turbinatelepeknek a megérdemelt gyökeres változást.

(Forrás: World’s Biggest Wind Turbine Generates 10 MW And It Floats!, angolból fordította: H. O.)